2008. augusztus 29.

Becsöngetnek

Jövő héttől újra benépesülnek az iskolapadok

Elérkeztünk szeptember 1-jéhez, amely egy új tanév kezdetét is jelenti. Szűcs Lajos alpolgármesterrel a felkészülésről, a felújításokról, az átszervezésekről beszélgetünk. Az oktatásért felelős alpolgármester elöljáróban még visszatekint: azt mondja, néhány mondat erejéig azért térjünk vissza a 2007/2008-as tanévhez. Mert hát hogyan is búcsúztunk akkor? Azt fontolgatta a képviselő-testület, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt pedagóguslétszám leépítést hajtanak végre. Ezt végül is nyugdíjaztatással oldották meg. Voltak, akik a koruknál fogva, mások az úgynevezett prémiumévek segítségével tudtak nyugdíjba menni.

Úgy gondolom, ez volt a leghumánusabb megoldás velük szemben. Egyébként nem tudom, hogy ezt meddig húzhatjuk tovább, hiszen annyi pedagógus nem megy el nyugdíjba, ahogyan csökken a gyereklétszám. Most még valahogy tudjuk tartani a dolgot, azzal is, hogy tettük, cserélgettük a pedagógusokat egyik helyről a másikra. Különböző átcsoportosításokkal, áttanításokkal, vagy óvodai csoportoknál átszervezésekkel kerestük a megoldást. Tudom, elég nehezen szokták meg a helyzetet, de a saját érdekükben tesszük ezt. Akik mégis kiestek a rendszerből, azok szerződésesek voltak.

Ami az iskolák tanulólétszámát illeti, vannak eltérések, és itt a Koszta József Általános Iskolára gondolok elsősorban. Esetükben át kell gondolnunk az elsősök felvételi rendjét. A tendencia az, miszerint sokkal többen jelentkeztek a Kosztába, mint amennyit befogadhatott volna. Az átlaglétszámnál kevesebben iratkoztak be a Damjanich János Tagiskolába (a várható 21 helyett 16-an), egy-egy elsős osztállyal kezdik a tanévet a Klauzál Gábor Általános Iskolában, a Deákban és a Petőfiben. A Kosztában két elsős osztályt indítanak. Esetükben vita volt a testületben arról, hogy a 60 gyereket kétszer 30-as, vagy pedig három 20-21 csoportos osztályba engedélyezze. A képviselők két elsős osztály indítása mellett tették le a voksukat. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy, akár a gyerekek, akár a pedagógusok érdekét nézem, jó döntést hoztunk. Vagy pedig nem kellett volna fölvenni annyi tanulót, mivel a Kosztában is meg volt határozva a felvehető létszám.

Szűcs Lajos hozzátette: azokat a gyerekeket, akik nem a körzetbe tartoznak, azokat át kellett volna irányítani körzetük iskolájába. Jövőre azt is jobban megnézik majd, hogyan történhettek olyan esetek, amikor a kisdiákokat átjelentették a másik körzetbe, azért például, hogy a Kosztába fölvegyék.

- A gyámhatóság segítségével körülnézhetünk, hogy a kiskorú gyerek vajon hova jelentkezett át és miért. Mert úgy-e, egy kiskorú csak akkor iratkozhat át a nagymamához vagy a nagynénihez, ha a gyámhatóság a gyereket áthelyezi. A szülők ezt nem tehetik meg. Ezek olyan anomáliák, melyeket egy esetleges kiegyensúlyozással próbálunk rendszerbe hozni a jövőben. Azon is el kell gondolkodni, hogy iskolai és óvoda rendszerünk esetleg átalakításra szorul. Azt gondolom, hogy ha a mostani tendencia megmarad, akkor egy iskola feleslegessé fog válni. Mert nem tudjuk azt fenntartani, mivel nem gyerekosztályokat finanszíroz az állam, hanem gyerekeket. A fejkvótából már nem tudjuk megoldani azt, hogy egyik másik iskola 14-15 fővel induljon neki a tanévnek. Viszont a 30 fős osztály sem ideális. Akkor jó egy osztálylétszám, ha 20 körül van.

Az alpolgármester szólt arról, hogy a bölcsődei rendszeren belül fontolgatják egy másik, esetünkben felsőpárti intézményt beállítását, mivel a jelenlegi már kicsi. Tény, hogy napjainkban a szülők hamarabb visszamennek dolgozni, mert a családban kell a kereset, a másik ok az lehet, hogy a gyerekek is hamarabb érnek bölcsődei elhelyezésre. - Keressük a megoldást, hogy a város másik részén hogyan lehetne egy bölcsődét létrehozni, azon is gondolkodunk, és erre pályázat is készül, mi van akkor, ha a jelenlegi bölcsődét tovább építjük, hiszen mellette ott van az üres telek. Azt bővíteni lehetne. Ha a pályázat nyer ez a logikus - jelentette ki az alpolgármester.

Majd a felújításokra terelődött a szó. Mint hallottuk, idén nem sok pénz jutott erre a feladatra. Szűcs Lajos azt mondta: sok pénz elment más pályázatokra. Így csak apróbb munkák elvégzésére, belső felújításokra tellett a város kasszájából. Mint például meszelésre, belső festésekre, ajtók-ablakok áthelyezésére. Csak néhányat sorolunk fel: az Apponyi téri óvodában megszüntették az udvari medencét, mert balesetveszélyes volt. Tovább menve kerítésfestés, udvari játszó átfestése, csúszda elhelyezése, homlokzatjavítás szerepel a programban.

- Nagyobb felújításokat nem tudtunk elvégezni, vártuk, a pályázatok érvényesülését. Szerepel a pályázatban a Klauzál utcai óvoda, valamint a Klauzál és a Koszta iskolák felújítása. Ezek sürgető gondok, mivel tudjuk, a város oktatási intézményeiben elkerülhetetlenek a felújítási munkák - jelentette ki az alpolgármester.

A középiskolákban, igaz ugyan, hogy a fenntartójuk a megye, de az épületek a városhoz tartoznak, így Szentes mindig hozzájárul valamennyivel a középfokú intézményekben végzett felújítási munkálatokhoz. A megye kérésére, ahol ilyen feladatokat láttak el, a város hozzátette a maga 20 százalékát.

Nagy feladat elé állította az önkormányzatot a városi konyha felújítása, amely már elkerülhetetlen volt. A dolog a kis gyerekektől egészen a középiskolásokig mindenkit érint. A modern, mintegy 400 millió forintba kerülő új konyha közel 3600 fő ellátását szolgálja majd. Addig is meg kellett szervezni a diákétkeztetést. Ahol főzni fognak majd a diákokra: a Szarvasi úti óvoda konyháján, a kórházban lévő konyhán, továbbá a honvédséggel kötött szerződés alapján a laktanyából ezer fő étkeztetését látják el. A cél érdekében átalakították a Deák Ferenc Általános Iskola konyháját, a volt hivatali étkezdében ebédeltetés lesz. A konyha személyzete a már említett helyeken dolgozik. Az ételt három autóval hordják ki.

A központi tanévnyitó ünnepség pénteken délután 5 órakor lesz a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A további időpontok: Damjanich János Ált Isk. 31-én 16.30, a Deák Ferenc Ált. Isk. 31-én 18, a Petőfi Sándor Ált. Isk. 31-én 17, a Koszta János Ált. Isk. 31-én 18, míg a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában szeptember 4-én 17.30-kor lesz a tanévnyitó ünnepség.

Lovas József