2008. augusztus 29.

Fejlesztik az ipari parkot

Több száz milliós beruházás a város versenyképességéért

Az ipari parkba most betelepülő vállalkozókat is bemutatták a sajtó képviselőinek

Több mint 181 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Programraja keretében kiírt Ipari területek, ipari parkok és vállalkozói inkubátorházak infrastrukturális fejlesztése elnevezésű pályázaton. Az elnyert forrást az ipari park fejlesztésére fordítják, a közel 364,3 millió forintos teljes beruházási költségből 2010-ig fejlesztik a 130 hektáros terület úthálózatát, illetve a telekhatárokig kiépítik a víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-vezetékeket. A beruházás megvalósításához szükséges fennmaradó részt, mintegy 182,5 millió forintot az önkormányzat biztosítja.

A tervek szerint az ipari park északi zónájában innovációs övezetet alakítanak ki, illetve vállalkozói falut hoznak létre. Ide főként olyan kisvállalkozásokat - termelő és szolgáltató cégeket - várnak, akik kinőtték már telephelyüket és fejleszteni szeretnének, vagy tevékenységüket lakóövezetben kívánják folytatni. Az ezen a területen lévő volt legénységi szállót is felújítanák, és belőle egy innovációs központot alakítanának ki, a megvalósíthatósági tanulmány és a beruházás kiviteli terve már el is készült egy Interreg pályázat segítségével. Az Esze Tamás laktanya 12 hektáros volt gyakorlóterét is megvásárolta az önkormányzat, a területet 1000-3000 m2-es parcellákra osztják fel az olyan kisvállalkozások számára, akiknek nincs szükségük fél, illetve egy hektáros területre. Főként termelő, szolgáltatató és beszállító cégeket várnak ide a tervezők, akiknek a szándéka egy valódi szolgáltató övezet kialakítása.

A vállalkozói falu másik részében alakítható marad a felhasználható területek nagysága, mert a remények szerint a déli zóna betelepítése sikeres lesz, és újabb területre lesz szükség olyan cégek számára, amelyek keresik a terület a vállalkozáshoz. A pályázat segítségével ezeken a részeken utakat alakítanak ki, illetve közművesítik a területet a telekhatárokig.

Az ipari park keleti része egy olyan speciális zóna lenne, melynek a meghatározó eleme a hő- és villamos energiát termelő biomassza-erőmű lesz.

- Ezzel a terület egy olyan adottságát használjuk ki, amelyben jobbak lehetünk versenytársainknál. Olyat céget akartunk idehozni, amely megújuló energiát állít elő. Ennek a piaci ára kedvezőbb, mint jelen pillanatban a nagy energiaszolgáltatók által biztosított ár. Ez a különbözet pedig számunkra versenyelőny, mert segítségével olcsóbban tudunk a vállalkozások számára energiát szolgáltatni - mondta el Bocskay István főtanácsos.

A déli zónában olyan kis- és középvállalkozásokat szeretnének elsősorban segíteni, amelyek tevékenységükkel a régión kívüli, esetleg az országhatáron kívüli területek piacát célozzák meg. Az ipari park nyugati részei pedig gyakorlatilag már megteltek - tette hozzá a főtanácsos, aki szerint fontos szempont, hogy a projekteken keresztül növekedjenek az egyéni és közösségi jövedelmek, illetve folyamatos javuljon a helybeliek életminősége és növekedjen a város regionális szerepe. Ehhez az önkormányzat megpróbál segítséget nyújtani a Szentesen jelen lévő vállalkozások versenyképességének erősítésével.

Szirbik Imre polgármester pedig kijelentett, hogy az ipari parkba minden olyan vállalkozást várnak, amely a foglalkoztatást és a város gazdasági potenciálját erősíti és javítja. Azonban nem szeretnénk olyan vállalkozásokat, iparágakat beengedni a településre, amelyek a város viszonylag jó környezeti állapotát rombolják vagy kétségessé teszik.

Cseh-Lakos Ilona