2008. augusztus 29.

A világ legjobb harcosai

Össze akarják hozni a Kyokushin világot

Kyokushin karate világbajnokságot rendeznek 2009. október 2. és 4. között Budapesten, a Papp László Sportarénában a szentesi Oyama Dojo Sportegyesület szervezésében. Az egyesület vezetője, Brezovai Sándor 4 danos mester elmondta: a világbajnokságon a kyokushin karatéhoz kapcsolódó 15 világszervezet világválogatottakkal indulhat, de Magyarország számára biztosított egy extra kontingens is, tehát 28 versenyzőnk a világválogatottakon kívül szerepelhet a megmérettetésen.

A világon jelen lévő 15 szervezetből Magyarországon jelenleg tíznek van képviselete, ezek közül nyolc Branch Chief és országképviselő megjelent az augusztus 24-i, első sajtótájékoztatón, melyen sensei Brezovai Sándor arra kérte őket, hogy minden befolyásukat vessék latba a világbajnokság érdekében.

Brezovai Sándor folytatta a sajtótájékoztatót és mint mondta, ez különösen fontos, hiszen nehéz összehozni a kyokushin világot.

- Voltak sérelmek mindenki részéről, volt egy útkeresési időszak is, ami úgy gondolom, hogy már megszűnt. Fontos, hogy újra együtt dolgozzunk, még ha nem is egy szervezetben, de legalább egy évben egyszer egy közös megmérettetésen. Oyama mester is azt hangoztatta, hogy egy család vagyunk. Eddig csak egy-egy világszervezet rendezte meg saját bajnokságát, a jövő évi versenyen azonban minden világszervezet elindulhat egy világválogatottal - emelte ki a szervező.

Szirbik Imre polgármester szavaiban párhuzamot vont a napokban véget ért olimpiával, mellyel a világ sportolói lezártak egy korszakot és egy újat kezdenek. - Ahhoz hasonlóan, mint ahogyan a világ sportolói most Pekingben egymásra találtak az olimpián, remélem a karatésok is egymásra találnak ismét a jövő októberi küzdelemsorozatra, ami egy kicsit jelképes is lesz Magyarország számára. Mert ha ezek a kemény emberek, akik a dojokban megtanulnak küzdeni, harcolni, s utána a sportszerűség és a sportág szabályai szerint összemérik tudásukat és külön útjaik után Budapesten találkoznak, akkor az a 10 millió magyar is képes lehet arra, hogy közösen vigye tovább életét. Külön öröm számomra, hogy a világbajnokság Szentesről indulhatott el, sensei Brezovai és az Oyama Dojo munkájával, és kívánom, hogy jöjjön el az az olimpia, amikor az olimpiai láng a karatésokat is köszönti majd - fogalmazott a polgármester.

Brezovai Sándor a jelenlévőknek a világbajnokság szervezéséről, menetéről és szabályairól is beszélt: a férfiak 4, a nők pedig 3 súlycsoportban mérkőzhetnek meg egymással. A kyokushin karatéval kapcsolatos 15 világszervezet mindegyike egy-egy világválogatottat delegálhat a megmérettetésre és minden súlycsoportban két fő képviselheti szervezetét, a világ bármely országából. A Kyokushin-kan - mivel ez az ő bajnoksága - 200 főt delegálhat abból a 44 országból, ahol tagsággal rendelkezik. Összesen 396 küzdő és 72 formagyakorlatozó indul majd, Magyarország pedig külön indíthat egy 28 fős extra kontingenst is. - A külön kontingens nevezése óriási lehetőség a magyarok számára, mivel nem biztos, hogy minden kiváló magyar harcos be tud kerülni az adott szervezet világválogatottjába. Ezért találtuk ki ezt a lehetőséget. Márciusban külön versenyen mérettetnek meg a magyar karatésok, és ott dől el, hogy kikből áll az a 28 fős csapat, amely képviselheti hazánkat, nem világválogatottként, de indulóként - mondta a mester, aki a bajnokság programját is ismertette. A tervek szerint az Oyama mester emlékére állított, és azóta minden évben egy-egy gondolattal bővített szentesi emlékhelynél tiszteletüket tennék a verseny előtt a világszervezetek legnagyobb mesterei, akik kéznyomával emlékfalat állítanak. Az emlékhelyen kialakítanak majd egy örökké csordogáló patakocskát is, mely a Budo forrását jelképezi majd, szimbolizálva ezzel, hogy soha se szakadjon meg a barátság. A budapesti nyitó ceremóniát tradicionális japán dobosok vezetik fel, s a rendezvény elején az öszszes mestert bemutatják rangjának megfelelő módon. Hat éves kislányok vezetik be őket a küzdőtérre, illetve projektorral két perces filmeket vetítenek életükről, munkásságukról, eredményeikről. A grandiózus esemény tűzzsonglőr bemutatóval folytatódik, majd a zsonglőrök átadják pálcáikat a mestereknek, akik közösen gyújtják meg a Kyokushin lángját. Eredeti sinto ceremóniára is sor kerül Japánból érkező papokkal, s csak ezután kezdődnek el a küzdelmek, köztük a törések ököllel, kézzel, könyökkel és lábbal. A rendezvény szünetében pedig mesterek bemutatóját is megtekinthetik a jelenlévők.

Mint ahogy elhangzott: a világbajnokság küzdelmeire vonatkozó részletes szabályokat jövő év elején kapják meg a világszervezetek, de annyi már biztos, hogy a különféle stílusok képviselői védőfelszerelés nélküli harcban mérik össze tudásukat és a küzdelmek kiütésig tartanak a több körös versenyen, amelyen a tervek szerint az aktuális K-1 világbajnok, Semmy Schilt is elindul.

A súlycsoportok bajnokai egy hetet tölthetnek majd párjukkal együtt a Török Riviérán hat csillagos szállodában. Trófeákat és díjakat is hazavisznek, ezen kívül pedig egyéb szponzori felajánlásokat is kapnak a világ legjobb harcosai.

Cseh-Lakos