2008. július 11.

Visszajárnak a kempingezők

Városunk a nyugalom fővárosa, itt kedvesek, segítőkészek a lakók, emberközeli a múzeum, szép a környezet, s a Kurcából előtotyogó kacsák látványa is magáért beszél. Mindezt a ligeti strandfürdő területén hallottuk a kempingezőktől. Többen a lakókocsis vendégek közül évek óta visszajárnak a Kurca partjára, s ígérik, szívesen jönnek ezentúl is, felveszik műsorfüzetükbe Szentest és környékét.

Húsz taggal alakultak, most összesen hétszázan vannak, színes eseménynaptárt adnak ki, a honlapjuk naprakész, jellemzi a Magyar Hagyományos Kemping Klubot az alelnök, Kerekes Andrea. Német nyaralóvendégek irányítottak hozzájuk, ahol lakókocsik árnyékában beszélgetünk a június végi rekkenő hőségben. Hat napot időzött a ligeti strandon néhány család, azaz "egység", ahogy ők mondják, a kempingklub tagjai közül. Andrea elárulta: ők már hosszú ideje kempingeznek, s tavaly indították a klubot. Van köztük 38 éve kempingező család, egy 98 éves klubtag pedig az Adrián nyaral éppen. Andrea május elsején baráti társasággal járt városunkban először. Akkor már úgy érkeztek ide, hogy nem volt teljesen ismeretlen a város: sok ismerőse dicsérte, ajánlotta Szentest. Andrea márciusban elhatározta: ide el kell jönni. Így azonban kevés idejük volt a szervezésre a klubban, ezért is szeretnék, ha kialakulna hosszabb együttműködés a szentesi sportközponttal. Jó benyomást keltett a város a lakókocsis vendégekben, ezt nem a kötelező udvariaskodás mondatja velük. A szervezett találkozót több naposra tervezték, mindenkinek a ráérő idejétől függ, mikor csatlakozik, meddig marad, de a cél, hogy minél többen el tudjanak jönni. Nem egy szimpla nyaralásról van szó, biciklis ügyességi versenyt, zsákban futást, vízibiciklizést is a programba iktattak, s persze múzeumlátogatást, sőt kerámiaműhelyben is jártak. Évente hazánkban 20-25 találkozót szerveznek, ehhez jönnek még a nemzetközi túrák, de ezeken kevesebb család vesz részt. Következő céljuk Kelet-Magyarország meghódítása. Márciusban kezdik a találkozók sorát, akkor még a termálfürdőket keresik fel, aztán ahogy jobb az idő, mennek Cserkeszőlőre, Agárdra, Velencére is, soros úti céljuk Hegykő.

Egyszer, amikor a szomszédvárba jött, Szentest ajánlották, hogy nézze meg, meséli Kuklics Ferenc, aki apai ágon csongrádi. Mindig azt keresi, hol van együtt strand és kemping, itt megtalálta. Csak egyszer kellett eljönni, azóta minden évben jön családjával, már öt éve. Leteszi az autót, mindenhová kerékpárral közlekednek, ami jólesik a pesti rohanás után. Szentest a fővárosi vendég a nyugalom fővárosának tartja. Vas megyétől Szegedig vannak klubtagjaik, s az életkor is vegyes. A nyaralás költségeiről azt mondják, az egyesület általában kap kedvezményt, ez megbeszélés kérdése. Kérték, feltétlenül írjam le, hogy a sportközpont igazgatójának, Tomcsányi Ferencnek hála, itt is kedvező ajánlatot kaptak. A lakókocsi 10-15 évig kiszolgálja a családot, csak az elején kell költeni rá és a sátorra. Függetlenek a szállásfoglalástól, ecseteli még a kempingezés előnyeit Ferenc. Jó tartozni valahová, így kényelmesebb nyaralni is, fogalmazza meg a lényeget Andrea. Toborzásuk itt is sikeres volt: három nyaraló család belépett a klubjukba.

Kuklics Ferenc megemlít még egy fontos szempontot: Otthon szétszalad a család, itt összezárva jobban egymásra hangolódunk.

Darók József