2008. július 11.

Biztonságiak sportnapja

Negyedszer hozták el a vándorkupát

Lovas László, Kondorosi István, Samu Csaba, Bordás Lajos csapatvezető, Virágos Lajos, Gyuga Zsolt, Bozsik Zoltán, Pálfi Barna, Földvári N. Zoltán, Gulyás József, Tóth Géza, Finta István

A fegyveres biztonsági őrségek sportnapját négy éve rendezik. A szentesiek csapata elmondhatja: négyből négy, vagyis eddig minden évben ők nyertek.

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj egyik objektumát őrzi a Honvédelmi Minisztérium EI. Zrt. Biztonsági és Vagyonvédelmi Igazgatóságához tartozó biztonsági cég, melynek tagjaiból alakult az országos versenyen győztes csapat. A félkatonai szervezet itteni vezetője, egyben a csapat irányítója Bordás Lajos. A nyugállományú főtiszt érkezett az örömteli hírrel. A Budapesten, június végén rendezett megmérettetést úgy jellemezte, hogy az átfogja az egész sportot: ügyességi feladatok éppúgy találhatók benne, mint erőnléti sportágak. Az országos versenyt fegyveres biztonsági őrségek számára hirdetik, mintegy 300 főt érintett, városunkat 15 tagú különítmény képviselte. Az egész napos versengésen a szentesiek több számot is nyertek, Bordás Lajos szerint simán. Ez főleg a vizes sportágakról mondható el, hiszen Szentes víziváros, így hát strandröplabdában, és vízisport ügyességi versenyen is begyűjtötték az első helyet, valamint 50 méteres gyorsúszásban első lett Finta István. Kispályás labdarúgásban egyenes kieséses rendszerben zajlottak a mérkőzések, itt rögtön elsőre kifogták a legnehezebb ellenfelet, s épphogy az utolsó percben sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. Innentől viszont nem volt gond. Második lett a csapat kötélhúzásban és 4x400 méteres váltófutásban, légpuska lövészetben pontszerzők voltak, de az összesített versenyt ők nyerték, így újabb egy évig őrizhetik a kupát. Nem is szeretnék kiengedni a kezükből, mivel a következő versenyt Szentesen rendezik jövő ilyenkor. A 2006-os sportnap is Szentesen zajlott. Bordás Lajos a mostanihoz hasonló számokat tervez, kiegészítve súlylökéssel, medicinlabda-dobással. Sokat nem változtathat a programon, mert a feltételeknek egyenlőnek kell lenniük, mondja. 1991 óta él a városban, de hasonlóan összetett sporteseményt itt még nem látott. Sportszerető emberekből, jó amatőr sportolókból áll a csapat Bordás Lajos szerint. A támogatásért köszönetüket fejezik ki Nyers József mérnök-ezredesnek, a műszaki zászlóalj parancsnokának. A csapat vezetője már nem indult a fiatalabbak között a versenyen, a többiek életkora 35-38 év volt. Ez azonban nem jelent semmit, Bali Imréről például megjegyzi, közel a 40-hez még egy percen belül futja a 400-at. A focicsapat játékosai ismertek a városi kispályás meccseken. Fittségre szükség is van a munkájukban, hiszen havonta önvédelmi vizsgán adnak számot felkészültségükről, kétévente pedig szakmai, illetve orvosi és pszichológiai vizsga vár rájuk.

(darók)