2008. július 11.

Semmelweis-ünnepség

Semmelweis Ignác születésének napja ma az egészségügyben dolgozók emléknapja. Július 1-jén azokat köszöntik, akik áldozatos munkát végeznek nap, mint nap. Ebből az alkalomból rövid ünnepséget tartottak a kórházban.

Ötödik gyermekként született Ignác a Semmelweis családba. Édesapja fűszerkereskedő volt, s az ő kívánságára iratkozott be érettségi után a jogi karra. Hamarosan azonban az orvosi karon találta magát, diplomáját 1844-ben kapta meg a bécsi egyetemen. A klinika kórbonctani intézetében kezdett dolgozni, majd a szülészeti osztályán kapott asszisztensi állást. Hamar feltűnt neki, hogy míg a klinikán igen nagy a szülést követő gyermekágyi halandóság, addig a város más kórházaiban, ahol bábák vezették le a szülést, ilyen fertőzések csak ritkán fordultak elő. Ekkoriban halt meg törvényszéki orvostan tanára boncolás során szerzett fertőzésben. Átnézve a boncolási jegyzőkönyvet, megállapította, hogy barátjának kórbonctani lelete azonos volt a gyermekágyi lázban elhalt anyákéval. Ezt követően megszállottan dolgozott azon, hogy bebizonyítsa, a fertőzést a boncolást is végző orvosok idézték elő, és a fertőzés klórvizes kézmosással elkerülhető. Szigorú előírásainak hatására a bécsi szülészeti klinikán csaknem teljesen megszűnt a gyermekágyi láz. Ennek ellenére sokan nem fogadták el tanait. Élete végén súlyos idegrendszeri tünetek léptek fel, ezért elmegyógyintézetbe vitték, ahol 1865-ben halt meg. Száz évvel később derült csak ki, hogy a jobb kezén kialakult csontvelőgyulladásból támadt szepszisben halt meg, abban a betegségben tehát, amelynek kórlényegét felfedezte.

A mai egészségügyi dolgozók Semmelweis hagyatékát őrzik. Függetlenül attól, hogy orvosként, ápolóként állnak a beteg mellett. Nekik ezért köszönet jár, bár ez a köszönet az év minden napjára szól, július első napján emlékeznek meg róluk - hangzott el a kórházi ünnepségen, ahol kitüntetéseket is adtak át.

Főorvosi kinevezést kapott dr. Apró Zoltán szülész-nőgyógyász. Adjunktusi kinevezésben dr. Hetyei Erika (gyermekosztály) és dr. Lénárt Szilvia (onkológia), míg Kiváló orvos címben dr. Kabai Julianna (anesztezioló-gia) részesült. Kiváló szakdolgozó lett: Mészáros Klára ápolónő (fertőző osztály), Szabics Jánosné főnővér (sebészet), Apró Katalin ápolónő (belgyógyászat) és Brezovai Zoltánné asszisztens. Kiváló dolgozó Balla Józsefné statisztikus és Kocsis Dezső energetikus lett. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától dr. Gion Gáborné ápolónő részesült kitüntetésben.