2008. július 11.

Lehetőségek fiataloknak

Együttműködés fejlesztése a határ két oldalán

Romániai és magyar fiatal felnőttek tréningeztek városunkban néhány napig egy román-magyar interreg pályázat kapcsán. A projekt megvalósításához szükséges pénzt, 46 ezer eurót a Temesi Ifjúsági Egyesület nyerte el európai uniós pályázatával. A program elsődleges célja volt az együttműködés fejlesztése a határ két oldalán, ezen kívül hangsúlyos volt a környéken élő fiatalok találkozása és európai uniós ismeretek elsajátítása is.

Iulian Dascalu projektmenedzser a tréningekkel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy összességében körülbelül 80 fiatal vesz részt a három találkozós projektben. A megvalósításra a Temesvár-Faget-i egyesület pályázott, az alapítványhoz több civilszervezet kapcsolódik, melynek több százan tagjai. A részvételre internetes kérdőív kitöltésével lehetett jelentkezni. Partnernek azért szentesieket kerestek, mert egy korábbi pályázat kapcsán már munkálkodtak együtt a romániai és a magyar fiatalok.

A három évvel ezelőtti tréningsorozatban részt vett Erdélyszky Szilvia is, aki szívesen kapcsolódott be akkor is a projektbe, mert a tréningek turisztikai jellegük miatt plusz információkat adtak tanulmányaihoz. - Most is hasznos ismereteket sajátíthattunk el főként az aktív állampolgársággal kapcsolatban. Hallottunk például arról, hogyan tud egy fiatal elhelyezkedni az Európai Unióban, illetve a tagállamokban hogyan lehet egy másik ország egyetemi képzésében részt venni. Az első temesvári találkozón megismertük egymást is, illetve a romániai és magyarországi helyzetet, s még egy hetet eltöltünk majd a szomszédos országban, ahol kivételes vendéglátással fogadtak júniusban bennünket - beszélt tapasztalatairól Erdélyszky Szilvia.

Cs. I.