2008. július 11.

Nincs igazgatója az iskoláknak

Nem vonják össze a szentesi, a makói és a deszki kórházakat

Jelenleg nincs igazgatója a Horváth Mihály Gimnáziumnak és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolának, mert visszavonta a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése július 10-i rendkívüli ülésén a nemrég kinevezett igazgatónő, Magyar Lászlóné kinevezését. Emellett a tanácskozáson visszavonták azt az előterjesztést is, melyben a szentesi Dr. Bugyi István Kórház, a makói Diós-Szilágyi Sámuel Kórház-Rendelő és a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának összevonását célozták meg.

- A rendkívüli közgyűlést két vagyonjellegű, gazdasági típusú döntés miatt kellett összehívni, s aztán két meglepetés előterjesztés is volt. Az egyik a kórházak összevonására vonatkozott, de ezt az előterjesztést közfelháborodás miatt levetették a napirendről. A másik beadványt zárt ülésen tárgyalták a képviselők, s ebben a Magyar Lászlóné igazgatói megbízásáról szóló döntését vonta vissza a képviselő-testület. A döntést magatartási problémákkal indokolták, valamint azzal, hogy nem jött létre a közalkalmazotti megállapodás. Hogy igazából mi van a háttérben, azt senki nem tudja, mert a megyei közgyűlés vezetése többszöri kérésre sem indokolta azt meg. A többségi frakció gyakorlatilag csendben végigülte a dolgokat és a végén megnyomta a gombot. Tehát gyakorlatilag nem derült ki, hogy mi a valódi ok. A lényeg azonban az, hogy ebben a pillanatban gyakorlatilag a szentesi gimnáziumnak és a szakközépiskolának nincs igazgatója - mondta el Szirbik Imre polgármester, a megyei közgyűlés tagja. Az országgyűlési képviselő szerint izgalmas kérdés, hogy mikor és hogyan lehet új igazgatója az intézményeknek, mert volt egy érvényes pályázó, akiről nem mondott véleményt a közgyűlés, hiszen Tóth Tibor pályázatáról nem szavaztak. Az pedig jogi vita tárgyát képezi, hogy a pályázat lezárult-e vagy sem. - Ebben a helyzetben egy évre pályázat nélkül meg lehet bízni valakit és új pályázatot kell kiírni. Azt nem tudom, hogy egy évre a volt igazgatót bízzák-e meg, de ha jogszabály nem zárja ki, akkor dönthet így is a megyei közgyűlés többsége - tájékoztatta lapunkat a polgármester.

A polgármester hozzáfűzte, hogy a kórházösszevonásnál gazdasági indokokra hivatkozva integrálták volna a szentesi, a makói és a deszki kórházakat. Ez azonban olyan közháborodást váltott ki, hogy a közgyűlés jobbnak látta visszavonni az előterjesztést anélkül, hogy tárgysorozatba felvette volna, bár írásban kiadták és a megye honlapján is olvasható. Szirbik Imre a kórházakkal kapcsolatos előterjesztést átgondolatlannak és megalapozatlannak nevezte, és elmondta, hogy ezt megelőzően ezekről a törekvésekről csak pletyka szinten lehetett hallani, és a hivatalos előkészítéséről nem tudtak.

Cseh-Lakos