2008. június 20.

Kis kukta

Pizza

Hozzávalók: 35 dkg kenyérliszt BL 80-as, 1 dl tej, 1,5 dl melegvíz2 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 1 kk. só, 2 ek. olívaolaj. A hozzávalókat a dagasztókaros robotgépbe öntjük. 15 percig alacsony fokozaton dagasztjuk, utána 35 fokon (a sütő kelesztő programján) kelesztjük, amíg a duplájára kel. Ekkor kiborítjuk és kinyújtjuk. Erősen meglisztezett tálcán pihentetjük, amíg 300 fokra felmelegszik a sütő. Az utolsó pillanatban tegyük rá a feltétet. A sütőlemezt is lisztezzük meg, majd tegyük rá a pizzát. Tegyük vissza a sütőbe és 240 fokon süssük, kb. 12 percig.

Töltött karalábé

Hozzávalók: 4 karalábé, 30 dkg darált hús, 3 marék rizs félig megfőzve, só, bors, 1 hagyma, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. majoránna, 2 babérlevél, 2 kk. cukor, 3 dl tejföl, 1,5 ek liszt. A húst összekeverjük a rizzsel, a felaprított hagymával, majoránnával, sóval, borssal. Megpucoljuk a karalábékat, háromnak kivájjuk a közepét, a negyediket felkockázzuk. Ez a töltelék menynyiség a három karalábén kívül még négy levél megtöltésére elegendő. Úgy töltjük a leveleket, mintha töltött káposztát készítenénk. Egy akkora lábosba tegyük a karalábékat, a leveleket, a karalábé kockákat és a kivájt forgácsokat, amekkorában éppen elfér. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Tegyük bele a babérlevelet, sót, borsot, majd a cukrot. Fedő alatt pároljuk puhára. A tejfölt keverjük el a paprikával és a liszttel, majd habarjuk be a főzeléket. Mielőtt elzárjuk a lángot, szórhatunk bele egy csokor petrezselymet is.