2008. június 20.

Múzeumok éjszakája

Tavaly, első alkalommal Szentesen több százan kóstoltak bele abba a különleges hangulatú éjszakába, melyet egy kivilágított múzeum és a változatos kísérőprogramok jelenthetnek. Idén is csatlakozik a Koszta József Múzeum a Múzeumok éjszakája rendezvényhez, a szlogen nem változott: "Ez az éjszaka más, mint a többi". A Szent Iván-éji hagyományok ápolásában 2008-ban országosan már 200 közgyűjtemény vesz részt.

Június 21-én, szombaton délután öt órától tárlatvezetéssel megtekinthető a Fridrich-fényírda és a Péter Pál Polgárház. Eközben a ligeti baba-mackó kiállításán koszorúfonással, játékkészítéssel, énektanulással várják a gyerekeket. Az épület melletti játszótéren baranta harcművészeti csoport tart foglalkozást: ősi magyar játékokat, birkózást, íjászatot mutatnak és tanítanak be.

Este héttől kinyitnak az állandó kiállítások a megyeházán, s tárlatvezetések indulnak minden órában. Az MTA doktora, Küllős Imola folklórkutató a Kárpátaljai parasztpróféták és szent irataik címmel tart előadást a díszteremben 20 órától. Lantos Miklós fotókiállítása nyílik 21 órakor a múzeum időszaki termében, a Dél-dunántúli szakrális emlékek című tárlatot Vági László ny. apátplébános nyitja meg, közreműködik a Szent Anna Plébánia Scolaja. A díszteremben 22 órakor "Gyertyafényes éji muzsika" csendül fel a zeneiskola gitáros növendékeitől. Mód László muzeológus előadása este 11-kor kezdődik a programtérben, Bemutatkoznak raktáraink kincsei, a tűzcsiholó és világító eszközök címmel.

A Kossuth téren éjjel fél 12-kor tűzzsonglőrök szerepelnek, éjfélkor pedig a feledhetetlen máglyagyújtás és koszorúégetés következik. Múlt évben sokan ugrották át a parazsat annak reményében, hátha szerelmesek lesznek. Ezen az estén minden kiállítóhelyre ingyenes a belépés.

D. J.