2008. június 20.

Gyalogjáró szavak

Több ezer írás közül

Harminc év munkáiból, napi- és hetilapokba írt cikkeiből, a Magyar Rádió szegedi és szolnoki stúdiójában, szilveszteri rádiókabarékban, kiállítások megnyitóján elhangzott írásokból szemezgetve készült el Kruzslicz Pál népművelő, újságíró eddigi munkásságából összeállított Gyalogjáró szavak című kötete.

- A könyv alapötletéül szolgált, hogy az újságírás egynapos műfaj, így jó lenne az elmúlt három évtizedben megjelent cikkeim közül a legjobbakat összegyűjteni és ismét megjelentetni. A harminc év alatt mintegy 4-5000 írásom jelent meg, többek között a Szentesi Életben, megyei lapokban, országos szakmai folyóiratokban, kiállítási katalógusokban vagy hangzottak el rádióműsorokban. A könyv elkészítésében segített Mészáros Júlia, aki lektorálta írásaimat. Vidovics Ferencnek pedig sikerült elkészítenie a legjobb borítót, elmondása szerint ehhez mintegy 2500-3000 fotót nézett át. Megtalálta az igazi képet, hiszen ha valaki rápillant a borítóra egy ligeti járdát lát. Rendszeresen járok az uszodába, így életem része ez az út, mely megtörik, s aztán folytatódik tovább. Ez a törés emlékeztet arra is, hogy tavaly nyugdíjba mentem - mesélte a szerző, aki felelevenítette életének médiához fűződő állomásait is.

Kruzslicz Pál 1968-ban a Csongrád megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál kezdett dolgozni az érettségi után, ahol a kollégákkal együtt kitalálták, hogy csinálnak egy üzemi lapot. Mint mondta, talán már ez is előre jelezte, hogy mindig is vonzódott az újságíráshoz. 1972-ben jelent meg első írása a Szentesi Élet hasábjain, majd 1978 és 1980 között főállású munkatársként dolgozott a városi lapnak, melynek később 2 évig felelős szerkesztője is volt. Közben tudósította a megyei lapot és két éves újságíró stúdiót végzett, abban az időszakban, amikor megszüntették az újságírás egyetemi képzését. A '80-as évek közepén az újságírók és a technikával foglalkozók fejében megszületett az ötlet, hogy jó lenne létrehozni egy szentesi rádiót, ami azért is számított különleges ötletnek, mert abban az időszakban nem működött helyi rádió az országban. Ezért pályázatot nyújtottak be az Országos Tájékoztatási Hivatalhoz 1988-ban, a szükséges dokumentumokat az akkori tanácselnök-helyettes, Szirbik Imre írta alá. A kezdeményezés szellemi és technikai háttere is adva volt, mert számos újságíró dolgozott városunkban, s az Antenna Hungáriának is volt adótornya Szentesen. Pályázatukra azonban sohasem kaptak választ. 1993-94-ben ismét megpróbálkoztak ötletük megvalósításával, terveikkel a művelődési miniszterhez fordultak. Sikeresen, mert 1995. július 1-jén 13 órakor megszólalt a Rádió Szentes első adása, a 95,7 MHz-en.

És a kötet címválasztása? - kérdeztem a szerzőt. - Szeretem a címeket, mert ha az ember kinyit egy újságot, akkor azt látja meg először. A cikk a mondanivaló hordozója, de sohasem mellékes a címválasztás, melyben ügyelni kell arra, hogy ne legyen semmitmondó, hanem próbálja megragadni a lényeget, visszaadni az írás tartalmát és jó értelemben provokáljon az olvasásra. A gyűjtemény a Gyalogjáró szavak címet kapta, mely utal arra, hogy gyalog lehet a legjobban szemlélni a világot, mert csak úgy lehet hitelesen visszaadni. Régen sokszor elindultam gyalog a városban. Arra mentem, amerre szinte sohasem jártam, hogy séta közben érzékeljem a változást. Megpróbáltam a zömmel gyalog járó emberek nyelvén megfogalmazni a gondolataimat, s azt gondolom, hogy a szavaknak is gyalog kell megközelíteniük az olvasót, és nem elszáguldani mellettük - mondta Kruzslicz Pál.

Most megjelent könyvében riportokat, interjúkat, tudósításokat, szakmai tanácskozásokon elhangzott beszédeket kap az olvasó. Ezen kívül pedig megnyitószövegeket, amelyek például az általa kitalált országos aktfotó kiállításokon hangzottak el, a hozzájuk készített katalógusok előszavaként jelentek meg. A szerző művében Szentes több nagy alkotójáról, sokak által kedvelt, tisztelt és szeretett emberekről is megemlékezik, köztük a hetilapnak fotózó Szatmári Imréről, Halász Szabó Sándorról, Peczárszky Katalinról, Ádor Pálról, Kiss Istvánról.

A kötetet a szerző 60. születésnapján, június 19-én mutatták be a Művelődési és Ifjúsági Ház pódiumtermében.

Cseh-Lakos Ilona