2008. június 20.

Szerelmek is szövődtek

Angol vendégek a Deákban

A Deák Ferenc Általános Iskolának angliai vendégei érkeztek májusban, akik jót bográcsoztak, élvezték a lovaglást, felléptek a Deák Diák Show-ban, s egy iskolai diszkózás alkalmával még szerelmek is kialakultak.

Egyik évben a Deák iskola látogat Angliába, másik évben liverpooli partnerintézményükből, az All Saints katolikus általános iskolából jönnek hozzájuk vendégeskedni a diákok. A kapcsolat az uniós Comenius programnak köszönhető, mely még 2000-ben indult, mondta el Baranyi Szilvia program-koordinátor. Az angoltanár egy évet töltött kint ösztöndíjasként a 2003-2004-es tanévben, a Tempus Közalapítvány Világnyelv / Mesterfokon elnevezésű pályázatában. Jelenleg nincs futó projekt, új pályázatuk még elbírálásra vár, így ez a táborozás pusztán baráti, magyarázta Szilvia. Húsz tanuló és hat felnőtt érkezett, köztük az iskola igazgatója, Steve Sanderson. Minden alkalommal más gyerekeket hoznak, ezzel a céljuk nem titkoltan az, hogy kinyíljon a szemük a világra.

Eseménydús egy hetet szerveztek a Deák iskolában. Az ünnepélyes fogadáson tűzzománc medált ajándékoztak vendégeiknek, Balla Evelin és Szőke Melinda 6-os tanulók munkáit. Megmutatták a várost, majd Szűcs Lajos alpolgármester fogadta a csoportot. Benéztek több iskolai órára a vendégek, a 4. B-vel közösen kézműves-kedtek is. A táncházban a 3. B vette át a stafétabotot. Az ezt követő jó hangulatú diszkóban már "hatalmas szerelmek voltak", fogalmazott Szilvia. Elvitték Ópusztaszerre is vendégeiket. Itthon a szülők sokat segítettek, Balla Zoltán és Péter vitte ki a gyerekeket Fülöp Róberték tanyájára, ahol igazán élvezték a lovaglást.

Társintézményükben, a Damóban bográcsoztak, s a paprikás krumplit virslivel nagyon ízletesnek találták az angol vendégek. Másnap délelőtt szintén óriási élményben volt részük, mert meglátogatták a ligeti strandfürdőt. Szilvia szerint ez azért is volt különleges vendégeik számára, mert a szigetországban nincsenek szabad ég alatti medencék, vélhetően az éghajlat miatt. A színházban az iskola hagyományos gálaműsorában az angol diákok musicalrészleteket adtak elő, például az Oroszlánkirályból és a Mary Poppinsból.

Mi is maximálisan megkapunk mindent, amikor kimegyünk, mondta Szilvia. Hozzájuk hasonlóan Liverpoolban is összevontak két iskolát, s a különbözőségekről az angoltanár azt árulta el, hogy ott most építik a vadonatúj iskolaépületet, mely 2009-re készül el. Ebből is látszik, a szigetországban nagyobb tisztelet övezi az oktatást, az angol kormány többet költ rá. Magyarul alapszavakat már ismernek a partneriskolában, Szilvia megismertetett velük népdalokat is. Csakhogy hiába van motiváció, ha nincs, aki tanítsa őket odakint a nyelvünkre.

Darók József