2008. június 20.

Jelentés az elvégzett munkáról

Szentes Városért Közalapítvány

A Szentes Városért Közalapítvány az alábbiakban számol be 2007-ben végzett tevékenységéről.

Az év folyamán a Kuratórium 4 alkalommal ült öszsze; 16 napirendi pontot vitatott meg. A személyi jövedelemadó 1%-os befizetések kapcsán 43.686 Ft folyt be a Közalapítvány számlájára.

2007 folyamán összesen 7 pályázatot támogatott a Kuratórium.

A díjazottak között volt a Szentesi Spartacus SK. Sakk Szakosztályának pályázata, amelyben elsődleges célként jelölték meg az ifjúsági utánpótlás nevelését, a versenyképesség elérését. Támogatásban részesült a Szentesi Fotókör pályázata, amely a XIII. Alföldi Fotószalon tárlatának színvonalas megrendezéséhez kért segítséget. Ugyancsak támogatásban részesült a "Mosolygósabb Régióért" Kulturális Közhasznú Egyesület, melynek vezetői a Reneszánsz emlékév kapcsán Mátyás király emléke, és a magyar népmese életben tartása érdekében meseíró pályázat kiírását határozták el az általános iskolák 3-4. osztályos tanulói számára (köztük határon túli magyar ajkú diákok).

Pályázatot nyújtottak be a Horváth Mihály Gimnázium 11. D (drámais) osztályának 18 franciául tanuló diákja nevében, akik 2007 márciusában francia nyelvű előadásukkal. Különdíjat nyertek Pécsett az Országos Frankofon Színházi Fesztiválon. Nagysikerű előadásaiknak köszönhetően vendégszereplésre hívták őket Belgiumba és Észak-Franciaországba. Utazásuk és étkezésük biztosításához kérték a Közalapítvány anyagi támogatását.

A Közalapítvány 2007 folyamán két helytörténeti kiadvány megjelentetését támogatta:

Nagy Géza Balázs: Szentes első temploma c. munkáját, amely az 1332. évvel kezdődik (amikor Szentest már templomos helyként említik), és napjainkig eljutva bemutatja a Szent Anna tiszteletére felszentelt jogutód templom történetét. Továbbá Vértes Judit: A tanító öröksége c. könyvet, amely Vértes Imre (1907- 1974) egykori tanyai néptanító emlékiratait adja közre.

Végezetül szólnunk kell egy köztéri alkotás támogatásáról. Amint ismert, 2007 júniusában lakossági kezdeményezésre teret neveztek el a közelmúltban elhunyt muzeológus-helytörténészről, Rózsa Gáborról. A szervezők egy művészi kivitelű domborművet készíttettek Lantos Gyöngyi és Máté István csongrádi szobrászművészekkel. A képzőművészeti alkotás finanszírozására gyűjtést hirdettek a lakosság körében. A Szentes Városért Közalapítványt is felkérték, hogy lehetőségeihez képest anyagiakkal támogassa a gyűjtést, továbbá kérték, hogy az egyes lakosok a Közalapítvány számlaszámára fizethessék be a támogatási összegeket. Tizennégy magánszemély részéről történt befizetés, összesen 60 000,- Ft értékben. A Szentes Városért Közalapítvány a maga részéről 40 000,- Ft támogatási összeggel járult hozzá a dombormű költségeihez.

Az ismertetett pályázatok támogatására kiutalt összeg összesen 556 000 Ft.

A Kuratórium tagjai ezúton is hálás köszönetüket fejezik ki mindazoknak a gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek, akik egyéni adományaikkal támogatták a kulturálódást, a helyismeret elmélyítését és a városfejlesztést szolgáló nemes célokat.

Labádi Lajos elnök