2008. május 16.

Kis kukta

Bugaci leves

Hozzávalók: kevés füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2-3 szál fehér- és sárgarépa, 20 dkg darált hús, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld, tejföl.

Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, majd zsírjára olvasztjuk. A finomra vágott hagymát megdinszteljük a zsiradékban, majd beletesszük a gyufaszál vékonyságúra vágott fehér és sárgarépát. Együtt pároljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felengedjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Ha a víz felforrt, beletesszük a húsgombócokat: darált húst összegyúrunk sóval, borssal, paprikával, 1 gerezd zúzott fokhagymával. Ha a gombócok már feljöttek a leves tetejére, lisztes, tejfölös habarást adunk hozzá, és jól összeforraljuk.

Otthonhagyottak ebédje

Hozzávalók: 50 dkg csirke- vagy pulykamell, 1 nagy fej lilahagyma, 30 dkg juhtúró, pulykafűszer, 10 dkg sajt, 3 evőkanál tejföl

Elkészítés: A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk és a pulykafűszerrel beszórva állni hagyjuk 10 percig, majd a pulykaszeletek mindkét oldalát hirtelen kisütjük. Egy kivajazott tepsibe helyezzük a hússzeleteket. A juhtúrót és a tejfölt összekeverjük, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk. A hagymaszeleteket rátesszük a húsra, majd ezután a túrós-tejfölös keveréket, végül ráreszeljük a sajtot is. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig fóliával lefedve sütjük, majd még 5 percig fólia nélkül. Rizzsel vagy sült krumplival és salátával tálaltjuk.

Jó étvágyat!