2008. május 16.

Kivetíti magát a tájon

Veszprém mellől érkezett Sáska Tibor festőművész, de kiállításán a művelődési központ Galériájában az alföldi táj jellegzetességeire ismerhetünk rá. Sáska Tibor az Országos Képző-és Iparművészeti Társaság tagja, galériák, nyári képző-és iparművészeti táborok vezetője. Itt, a Dél-alföldön nem lehet nem észrevenni, hogy Sáska a festészetében mintha a táj meghatározó festőművésze, Koszta József nyomdokain haladna.

A szentesi ember megállapítását erősítette dr. Benkő Éva is. A szociológus megnyitó beszédét azzal kezdte: a zeneiskola növendékeinek vidám kubai gitárjátéka ráhangolásként lehet egyfajta olvasata a villódzó színeknek, ám az ő számára mégis szívszorító a kiállított anyag. Talán, mert neki megadatott mélyebbre látni Sáska Tibor életében. Gomba - ezt a szót nem szabad említeni előtte, mert a gomba a szegény ember étele, s ebből bizony sokszor került Sáska Tiborék asztalára. Jellemzője ez az életrajzi momentum, minden képen megvillan az élete, mondta Benkő Éva a művészről. Baranya megyében született, s Veszprém környékén él, de festészetében megjelenik az alföldi, tanyai légkör, a szülőfalu világa. A képekből látszik: itt talált otthonra.

Ő az a festő, aki kivetíti magát a tájon, jellemezte Sáska Tibort a szociológus. A festő maga a napraforgó, a bohóc, de még a több képen felbukkanó lovak is saját megtestesítői. A színekben pompázó tárlat megtekinthető május 28-ig.

(darók)