2008. május 16.

"Betiltva!"

Csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, ismét jelentős under-ground esemény színhelye lesz Szentes, egészen pontosan a Dózsa-ház klubja, a Pepita Macska. A fenti című, Németországban komoly sikerrel bemutatott kiállítás megnyitójára május 23-án, pénteken 18.30-kor kerül sor. A tárlat június 6-ig látogatható, hétköznap 16.30 és 19 óra, pénteken és szombaton pedig 16 óra és éjfél között.

A teremben korabeli televíziókon kívül három laptop sugározza a múlt rendszer NDK-beli és magyar betiltott vagy cenzúrázott klipjeit, rock-dokumentumait. Interjúk hangzanak el zenészekkel, médiaszemélyiségekkel. A falakon monumentális lapok informálják a kiállítás látogatóit arról a mai fiatalok számára abszurd időszakról, amikor a művészi szabadságot korlátozták.

Hogyan tesztelték a szocialista rendszer tűrőképességét az önkifejezés szabad formáit kereső zenészek? Hogyan reagált erre a hatalom? Milyen hasonlóságok és különbségek mutatkoztak e téren Magyarország és az NDK között? A politikai kontrollmechanizmusok eltűnése után milyenek működnek a mai piaci körülmények közepette? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás olyan együttesek és előadók interjúkkal kiegészített klipjein keresztül, mint a Bizottság, a Kontroll Csoport, a Ramm-stein, vagy a Tankcsapda.

A kiállítás kutatási koordinátora az a Rupaszov Tamás volt, aki 1985-ben (amikor a szegedi punkzenekar, a CPg tagjai börtönbüntetésüket töltötték) punkfesztivált tudott szervezni. Ennek a fesztiválnak a koncertjeit rendőrségi videó örökítette meg az utókor számára. (A történet folytatása is tipikusan kelet-európai: a film kikerült a rendőrség archívumából.) Rupaszov zenekara, a Trottel az idő tájt bontogatta a szárnyait, és számos esetben be kellett látniuk, hogy a szárnyakat repülésre használni adott esetben tilos!

A Trottel, amely az idén jelentette meg tizedik albumát One Step Ahead címmel, koncertet ad a kiállítás napján. A zenekar olyan trió-felállásban működik most, amilyenben még sosem. Az alapító basszusgitáros, Rupaszov Tamás, valamint egy igen intenzív munkát végző dobos előtt egy olyan, zeneileg rendkívül képzett ifjú hölgy fúj szaxofonon izgalmas dallamokat, aki énekesként is megállja a helyét. A muzsikájuk műfajilag besorolhatatlan (kb. etno-elektro-punk-jazz), de jól táncolható. Zeneileg talán a Korai Öröm és a ColorStar áll hozzájuk legközelebb.

A Trottel előtt egy jó képességű szentesi gimnáziumi zenekar, az Alter-Ego, valamint az egyre ismertebb blues-banda, a Sweet Sixteen lép fel. A szabad térre tervezett buli 19 órakor kezdődik. Az eseményeken való részvétel - beleértve a koncerteket is - ingyenes.

Olasz Sándor