2008. május 16.

Tiroli gyerekek érkeztek

Lassan másfél évtizedes a cserekapcsolat

Huszonhét tiroli gyerek töltött közel egy hetet a Koszta József Általános Iskolában egy tizennégy-éves cserekapcsolat révén. Az intézményekben tanulók csoportja évente felváltva látogatja meg a másik iskolában tanuló levelezőtársakat, idén a Niederndorf-i Hauptschule diákjai következtek, akik május 4-én érkeztek városunkba.

Közel másfél évtizeddel ezelőtt indult a program, mely az évek során jó nyelvgyakorlási lehetőségnek bizonyult, és a cserekapcsolat révén egymás kultúrájával is megismerkedhetnek a diákok. Korábban pályázatokon is nyert pénzt a magyar fél, melyből például a Balatonhoz is ellátogatott a csoport. Az idei évben Csongrád megye nevezetességeit keresték meg. Az első napi közös ismerkedés után - mely elősegítette a családokba történő beilleszkedést - Ópuszta-szerre és Szegedre kirándultak a gyerekek. A következő nap a helyi strandon játékos-vizes vetélkedőben vettek részt, illetve angolórán bepillantást nyerhettek a magyar oktatásba. Másnap derek-egyházi bográcsozás következett, lovaskocsizással és játékokkal egybekötve. A nap részeként még egy kilátóból is szemügyre vehették az alföldi tájat. A Szentesen töltött egy hét alatt táncokkal, népi játékokkal, a tűzzománc technikájával és az agyagozással is ismerkedtek a tiroliak. Tanáraik, Hans-Peter Ritzer, Anna Mayr és Brigitte Luksch elmondták: A gyerekeknek csak az első nap volt honvágyuk, utána hihetetlenül gyorsan feloldódtak a családok társaságában. Külön öröm volt számukra megismerni egy kicsit Magyarországot, ahol a diákok és a tanárok közül sem voltak sokan ezt megelőzően. Szerencsésnek tartanak bennünket kultúránk miatt, s a gyerekek nagyon finomnak, de saját ízeiktől abszolút különbözőnek és szokatlannak találták ételeinket. Pozitív tapasztalatokkal térnek haza városunkból az oktatás terén is. Megállapították, hogy pedagógusaink a legmodernebb módszerekkel dolgoznak, interaktív táblát pedig még sohasem használtak, itt láttak ilyet először. Viszont véleményük szerint túl sokan tanulnak az épületben, melynek felújítására is sokat kellene költeni.

A szervezésben résztvevő szentesi tanárok - Dévayné Szabó Éva, Takács Lászlóné, dr. Czakó Tamásné, Egedi Krisztina - úgy alakították a programot, hogy a kirándulásokon, a játékokon és a tanórákon kívül különböző produkciókkal, egy záróelőadással is meglephessék egymást a gyerekek. A magyarok az együtt töltött hét zárásaként többek között ritmikus sport-gimnasztika gyakorlattal és pünkösdölővel, valamint a Muzsika hangjából egy részlettel készültek. A tiroliak pedig egy show-műsort adtak elő, melyben még magyarul is énekeltek, örömet és meglepetést szerezve ezzel nemrég megismert társaiknak.

Cseh-Lakos