2008. május 16.

Vendégváró Szentes

Szenteshez hasonlóan nagyon sok településen gondolják úgy, hogy a lakóhelyük egyik fejlesztési ereje, kitörési pontja az idegenforgalom. Erről hogyan gondolkodnak a szakemberek Szentesen? A következő körkép segítségével megpróbáljuk megismerni a véleményeket.

Elsőként a polgármesteri hivatal irodavezetőjét, Mészáros Zsuzsannát, a város idegenforgalmi referensét kerestük meg. Véleménye szerint a vendégjárás egyfajta lendítőerőnek számít, még akkor is, ha Szentes nem tartozik az idegenforgalmi központok közé.

- Mennyi itt a vonzerő és hogyan lehet csábítani az utazókat? - kérdeztük.

- Szentesen és a kistérségben nagyon sok látnivaló található, amiért érdemes idelátogatni. Nálunk nem egy kiemelkedő programot, vagy látnivalót ajánlunk, hanem a sokféleséget kínáljuk.

- Megjön, forog az idegen! De mivel lehet lekötni?

- Attól függ, kik érkeznek, mert minden célcsoportnak más és más az érdeklődése. Említhetjük a sportolást, a gyógyulást, a természeti értékeket. Egy edzőtábor, vagy a csendes madármegfigyelés is érdekes lehet. A víz melletti üdülés még mindig népszerű!

Mészáros Zsuzsanna irodavezető szerint kiadványokból elegendő jelent meg a városban. Minden évben új tájékoztató anyagokat adnak ki, amit igyekeznek minél több helyre eljuttatni. Tavasszal nemcsak a budapesti utazás-kiállításon szerepelt Szentes, hanem regionális vásárokon is, így Debrecenben, Miskolcon és Veszprémben mutatkozott be a város és a kistérség.

Kálmánné Szabó Erzsébet, a Művészetek Háza igazgatónője szerint természetes, hogy az intézményük bekapcsolódott a város idegenforgalmába. Alapvető feladatuk a népművészet, a népi kismesterségek összefogása, az alkotás ösztönzése és a művek bemutatása. Nemcsak Szentesről és környékéről, hanem időnként az ország távolabbi részeiről és a határokon túlról is fogadnak tárgyalkotókat és érdeklődő csoportokat. Ők vendégként érkeznek a városba. Bejelentkeznek különböző turistacsoportok, hogy szeretnék megtekinteni a Művészetek Háza kiállításait, és megnézni az üzletük kínálatát. Fiatalok, felnőttek, de nyugdíjasok is jártak már az intézményükben.

Az igazgatónő reméli, hogy az épületükben hamarosan megnyitják a Tourin-form Irodát, ami az idelátogató vendégek tájékoztatásában és kiszolgálásában már minden eszközzel és információs anyaggal rendelkezik majd. Az irodákban nemcsak tájékoztatnak, hanem szolgáltatnak is. Szállást intéznek, belépőjegyet szereznek és akár részletes programajánlatot is összeállítanak. Az együttműködés érdekében most szerkesztik meg a programokat nyújtó és segítő szervezetek és egyesületek jegyzékét.

Tomcsányi Ferenc, a sportközpont igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy folyamatosan javul az uszodai házak és a kemping területének kihasználtsága. Bízik abban, hogy szép, napos lesz a nyár, mert az uszodának még mindig az a valódi vendégcsalogató. Nagyon jó az előzetes szállásfoglalás és várhatóan népszerűek lesznek az új vendégházak is. A sportközpontból úgy értékelhető: jók az idegenforgalom mutatói. Az uszoda, a kemping népszerű. Azzal, hogy egy területen található, sok az előnye. Az uszoda szolgáltatásait érdemes bővíteni, ill. ez szerepel a város terveiben is. Sokat jelent a napsütéses órák száma, de a szolgáltatások színvonala a másik, legfontosabb vendégcsalogató tényező - mondta Tomcsányi Ferenc.

Kruzslicz Pál