2008. április 18.

Eredményes asszók

Több mint ötven éve jelen van a vívás városunkban

A vívás megalapítása dr. Mónus Sándor nevéhez kapcsolódik Szentesen, 1957 óta folyamatosan űzik a sportágat mind gyermekek, mind ifjúsági sportolók városunkban. Barna Viktort 1999-ben kereste meg Sanyi bácsit azzal a kéréssel, hogy vegye át a Szentesi Vasutas Sportklub vívó szakosztályát, melynek vezetője 2002-ben lett.

- Akkor még két helyszínen tartották az edzéseket. A középiskolások edzését a Bartha János Kertészeti Szakképző Iiskolában Czakó István irányítása alatt tartották, míg a Koszta József iskolában a fiatalabbak tanulták a vívás technikáját a foglalkozásokon. Aztán 2002-ben a Barthában megszűntek az edzések.

- Jelenleg 25-30 állandó tagja van a párbajtőr szakosztálynak, az edzéseket pedig általában 20-25 fő látogatja rendszeresen. Közülük 10-14-en versenyzésre is érettek, a többiek pedig vagy hobbiszinten vívnak, vagy még nem érték el a versenyzési szintet. Évente 20-30 versenyen is részt vehetnénk, sajnos anyagi lehetőségeink korlátozottak, ezért csak 6-8 versenyen indulunk. Utánpótlás-nevelő szakosztályként a 9-14 éves korosztályt versenyeztetjük a legintenzívebben, s ebben is vagyunk a legsikeresebbek. Tavaly például a fiú párbajtőr csapatunk - Bérczesi Zsombor, Szabó Marcell, Gergely Zsolt - a diákolimpián az országos bajnoki címet szerezte meg, míg a lány csapat - Almási Tímea, Dancsó Bernadett és Ficsor Nikolett - második lett. Az országos párbajtőrbajnokságban a fiúk csapatban a második helyezést érték el, egyéniben pedig Szabó Marcell bronzérmes lett fiú párbajtőrben. A felnőtt korcsoportban is vannak szép eredményeink, az amatőr országos bajnokságban Kalamusz Nikoletta a harmadik, míg Szeri Tamás az első helyen végzett a párbajtőrözők, illetve tőrözők között - ismertette a szakosztály sikereit az edzőként és szakosztályvezetőként is munkálkodó Barna Viktor. Azt is elmondta, hogy általában 6-7 éves kortól kezdenek vívni a gyerekek, a sportág felső korhatárát pedig a fizikum szabja meg. Azok azonban, akik 20-30 év között kezdik el, már nem versenysportként, hanem kikapcsolódásként foglalkoznak a nem olcsó sportággal. Mivel a vívás félig technikai sportág ezért költeni kell a jó felszerelésre. A szűkös anyagi feltételek mellett a szakosztály csak a fegyvereket, a hozzá tartozó alkatrészeket, és a vezetékeket tudja biztosítani, valamint adnak vívóruhát a házi versenyekre és az edzésekre. A komoly versenyekhez szükséges szabványruhát azonban a versenyzőknek meg kell venniük.

- A nagyobb versenyek előtt külön készülünk a csapattagokkal. Ilyenkor már nem az erőnlétre fektetjük a hangsúlyt, hanem főként a technikai elemekre fordítjuk a figyelmet. Nem tartunk külön edzéseket, hanem a rendszeres alkalmakat használjuk fel a felkészülésre. Egyébként hétfőn általános erőnléti edzéseket szoktunk tartani, illetve kedden a fiatalabbakkal, csütörtökön pedig az idősebbekkel, a haladókkal foglalkozunk - mondta a szakosztályvezető, aki a legutóbbi szolnoki párbajtőr diákolimpián aratott sikerekről is beszélt lapunknak: Az előző évi eredményekhez képest az ideiek gyengébbek, mégis tisztességesen helyt álltak a vívók. A '95-96-osok között fiú párbajtőrözőink csapatban a 4. helyet szerezték meg, a '93-94-es korcsoportba tartozó lány párbajtőrözőink az 5. helyezéssel tértek haza, míg szintén ebben a korcsoportban a fiúk a hatodik helyen végeztek. Egyéniben a 16. és a 32. helyezés között szóródtak az eredmények az országos szinten több száz versenyzőt felvonultató rendezvényen. - Tisztes helytállás ez az eredmény, azért is, mert az idei évben kétévenként határozták meg a korosztályt. Így sokszor egy évvel idősebbekkel kellett mérkőzniük a gyerekeknek. Jövőre azonban már ők számítanak nagyobbaknak. Versenyszámonként 70-90 versenyző küzdött, a két napos megmérettetésen tehát mintegy 300-350 sportoló vett részt - tudtuk meg Barna Viktortól. A Szentesi Vasutas Sportklub szakosztályvezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy április 25-én rendezik meg a nagyobbaknak, a '90-92 előtt születetteknek a diákolimpiát, ahol leánypárbajtőr csapatunk indul el, s esetükben a vezetés reálisan a 4-8 közé jutást várja el, de örülnének, ha a lányok bejutnának az első három közé.

Cseh-Lakos