2008. április 18.

Kis kukta

Legényfogó leves

Hozzávalók: 20 dkg zöldborsó, 20 dkg erdei gomba (jó a piaci is), 20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, gyökér, 30 dkg csirkemell, 30 dkg csirkemáj, 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejföl, 1 teáskanál citromlé, 2 fej vöröshagyma, olaj, só, fehér bors, tárkony esetleg egy húsleveskocka vagy előzőleg félretett húsleves leve.

Elkészítés: Az olajon arany-barnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a kis kockára vágott húst. Kifehéredése után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket (ha mirelit vegyes zöldségből készítjük, akkor nincs vele gond), a borsót, répát, zellert, gyökeret. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt félig megpároljuk a húst és a zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. 1,5-2 liter vízzel és húslével is felöntjük (esetleg kockát teszünk bele). Ha minden belevaló megpuhult, akkor tesszük bele a hússal körülbelül azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számított 5 percig főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a tejfölt (előtte érdemes simára kikeverni). Ízesítjük egy teáskanálnyi szárított tárkonynyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elég.) Újra felforraljuk és levesszük a tűzről, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet. (Így nem rántja össze a tejtermékeket a levesben).

Pikáns csirkemell chilivel és mézzel

Hozzávalók: 4 szelet csirkemell filé, chilipehely, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors, 4 evőkanál méz, reszelhető kemény sajt.

Elkészítése: A csirkemelleket besózzuk, ízlés szerint borsozzuk. A 4 gerezd fokhagymát összezúzzuk, hozzákeverünk 2 evőkanál olívaolajat. A pépet rákenjük a húsra. Aztán jöhet a méz (minden mellre 1 evőkanálnyi), a chilipehely. 15 percig hűtőbe rakjuk, hogy összeérjen. Serpenyőben kevés olajon aranybarnára sütjük a pácolt húst. Miután megsült, megszórjuk reszelt sajttal, és hasábkrumplival tálaljuk.