2008. április 18.

A tea művésze a művészteázóban

Szabó Csaba a természetet tisztelő, a föld megművelését gyakorló alkotóként és a teázás lírai szakértőjeként mutatkozott be a Művészetek Házának sorozatában. Egy alkotását hozta magával az estre Szabó Csaba és gondolat-ugrásaival igencsak megdolgoztatta a program kérdezőjét, Szurmik Zoltánt. A több tucat kérdésre adott válaszok alapján mindent összerakhatott a figyelmes hallgató, hogy ne értsen meg azért mindent a szerző lelkéből, gondolkodásából. Teát prédikáltak a műsor szereplői, miközben bort ittak a lelkes nézők nagy bánatára (ők nem kaptak!).

A teakészítés szertartás, a bemutatkozó alkotó és a megidézett klasszikus írók szerint is. Szabó Csaba véleménye: a tea a nyugalom, a bor a mámor itala. A tealevél a lélek megnyugtatását szolgálja, a teázó a lélek épülésének helyszíne.

A tea és a bor mellett a természetet kedveli az alkotó. Mint megfogalmazta: nem a tárgyi értékek a fontosak az ember életében, ha nem az érzelmi élmények határozzák meg a sorsunkat. Szabó Csabát nagyon bántja, ahogyan az emberek bánnak a világgal, a természet értékeivel és szépségeivel. Ne zárjuk el magunkat a környezetünktől, mert az egyik legszebb élményünket dobjuk el! Az elmúlásból alkotja a szerző a műveit, mert letarolt növényeket és elhullott állati tetemeket, elsősorban békákat használ a "képeihez". Az esten elhangzott irodalmi szemelvényeket A Horváth Mihály Gimnázium 11-D-s tanulói tolmácsolták.

-kruzslicz-