2008. április 18.

Moziünnep a Kalandorokkal

Egyhetes filmünnepet szervezett a művelődési központ az Őze Lajos Filmszínházban, a rendszeres szentesi filmvetítések századik évfordulóján. A jeles eseményre egy új magyar film bemutatásával és közönségtalálkozóval várták a nézőket.

A moziban Kruzslicz Pál ny. igazgató hívta filmes időutazásra a szentesieket. Beszéde egyben kedvcsináló volt a Kalandorok című filmhez, mely nem tévesztendő össze az azonos című klaszszikus francia alkotással. Egy idén január végén bemutatott magyar filmről van szó, egy hamisítatlan színészfilmről. A történet három férfi road movie-ja: egy család három generációja összezárva utazik (menekül) egy autóban. A helyzet feszültséget teremt, de mulatságos kalandokba is keverednek, hogy aztán a végére megoldódjanak a problémák. vagy mégsem? A rendező továbbgondolásra hagyja a sztorit.

Nem változtatna a filmjén, a vágószobában ugyanez a film születne, ha újra forgathatná, fogalmazott a közönségtalálkozón Paczolay Béla rendező, aki a film egyik főszereplőjével, Haumann Péterrel és egyik producerével, Pataki Ágival érkezett a szentesi moziba. A művésztársadalom éppúgy kedveli a filmet, mint a nézők, a filmszemlén a szerethető történetért és a kiváló színészi alakításokért az elsőfilmeseknek járó Simó Sándor Emlékdíjjal jutalmazták az alkotást.

Pataki Ági, az egykori modell elmondta: soha nem akart színész lenni, reklámfilmes férje révén kapott kedvet a filmszakmához. Jobb játékfilmekkel foglalkozni, mint reklámokkal, árulta el a producer, s azt is: a pénzt összeszedni a legnehezebb egy filmre. Mint ennél is, jóval kevesebb jött össze, ám így is neki lehet indulni. Haumann Péter megjegyezte: jóleső barack volt a fejére a rendezőtől az a jelenet, amikor négy percen át a három főszereplő éneklését mutatta az autóban, mert szerinte nem volt érdemes megvágni. Zárt térben nem vált unalmassá a jelenetünk, ez egy színésznek jóleső érzés, nyugtázta Haumann. Eddig egy népstadionnyi, azaz mintegy hetvenezer ember látta a filmet, büszkélkedett még a színész. Aki egyébként a kérdésre, hogy Kossuth-díj birtokában és a Halhatatlanok Társaságának tagjaként mire vágyik még, rávágta: örülne a legfiatalosabb öregember címnek 96 évesen.

A korábban ismeretterjesztő, - és portréfilmeket rendező Paczolay lapunknak elmondta, a forgatókönyv sugallta ezt a címet, s ő felvállalta az összehasonlítást az eredeti Kalandorokkal. Filmje nem egyértelműen vígjáték, komoly dolgokat humorral ábrázol, s hasonló szellemben fogannak majd következő filmjei is.

A Kalandorok valószínűleg jövő hónapban soros vetítésen újra látható lesz a szentesi moziban.

Darók József