2008. április 18.

Mi újság Vass Sanyi?

Dolgozunk, mondja a táncművész a kérdésre válaszolva. Legutóbb Békéscsabán, a Tavaszi fesztivál alkalmával tartottak előadást együttesével, amelynek VSG-danszgrupp a neve. Egy olyan magán táncegyüttesről van szó, ami adott darabra, projektekre áll össze, semmilyen támogatást nem kap, a fesztiválra is pályázat útján nyertek pénzt.

- Hogyan jött létre az előadás?

- Felkértek rá - mondja. - Az ottani vállalkozó magánkézben üzemelteti a kulturális központot, moziból alakították át. Azóta zenei és színházi előadásoknak adott helyet. Előttünk Földes és Gyimes koncerten szórakozhatott a közönség. A mienk már egy más típusú rendezvény, táncszínházi. Ilyen még nem szerepelt a kulturális központ programjában. A vezetője úgy gondolta, két együttest hív meg arra az estére. Nekünk kellett magunk mellé szervezni valakit, lehetőleg olyan együttest, akiknek már nevük van. A Budapest Táncszínház mellett döntöttem. Európai hírű táncegyüttes, Földi Béla Harangozó-díjas táncművész a vezetőjük. A dolog érdekessége, hogy azon az estén ismét egy színpadon táncolhattam a mesteremmel.

Két darabot játszottak, az első a Magyar história X. című Bartók concertót. Érdekességként jegyzi meg, hogy a Táncművészet c. folyóiratban egy egész oldalas kritika jelent meg róluk. Ami tulajdonképpen nagyszerű dolog egy ilyen első darabtól, hiszen nagy együttesek is sokára jelennek meg a lapban. Végül is a sikeres előadásnak köszönhetően jött létre a békéscsabai előadás.

- Felfigyeltek ránk - teszi hozzá. - Erre a fesztiválra kellett készítenem egy másik darabot, amelynek a címe: "9". Kilenc kis történet kilenc szereplővel. Ebben is táncolok. Beszélgetésünk apropója lehet, nagy esély van rá, hogy a nyáron, július végén, augusztus elején együttesünk ezzel a két darabbal fellép a "Nyári színházi esték" keretében a Megyeházán.

- Mit lehet tudni az előadásról?

- Az első darab, a Magyar história X egy mozgásszínház. Nagyon érthető, amiről szól, mozdulatokkal, helyzetekkel, tekintetekkel elmondva. A másik igazi kortárs táncszínházi előadás. Békéscsabán nagy sikert arattunk, gondoljunk csak bele, velünk egy estén, egy időben kezdődött a Jókai Színházban a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darab Presser Gábor zenéjével. Féltem, hogy nem lesz közönségünk. És ami történt: telt ház, háromszáz ember benn ül a nézőtéren, és még mindig jöttek, emiatt negyedórával később kellett kezdenünk.

- Ugyanaz a szereplőgárda lép fel Szentesen is?

- Többségében orosházi tanítványaim láthatóak a két darabban, Szentesről három táncosom szerepel bennük. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges növendékei: Annus Beáta, Vass Márta és Hankó György. Mindhárman hatéves koruk óta táncolnak, a kezem alatt nőttek fel. Egy komoly megalapozó munkának köszönhető, hogy kaptak feladatot.

(lovas)