2008. április 18.

Pár forintért rugdosott

Szentesi Akták

Régebbi bírósági ügyeket bemutató sorozatunkat egy fiatalok elleni garázdasággal és egy libalopási ügyben kialakult fenyegetéssel folytatjuk.

Rablás bűntettében, valamint két rendbeli súlyos testi sértés bűntettének kísérletében és garázdaság vétségében állt bíróság elé T. A. 2004. júniusában.

A vádlott még 2003 őszén a szentesi vasútállomás várótermében italozott, s ittas állapotában egy szintén ott tartózkodó személyt kétszer hasba rúgott. Ezután magához hívott egy, a váróteremben tartózkodó 16 éves fiút, és felszólította, hogy adjon neki pénzt, különben úgy fog járni, mint akit korábban elintézett. Kezét már ütésre emelte, ezért a sértett ijedtében 200 forintot odaadott. Ekkor a vádlott a fiúval lévő másik fiatalkorúnak átnyújtotta a kabátját, bár ő közölte vele, hogy nem tart rá igényt. A két fiú kiment a peronra és leültek egy padra, a vádlott pár perc múlva utánuk ment. Ott visszakérte kabátját, amit a fiúk nem adtak, mondván, nem is kérték. Erre a férfi fejbe rúgta őket. Egyikük jobb arcfelét érte a rúgás, s bár 8 napon belül gyógyuló zúzott sérülést szenvedett, azonban fennállt annak lehetősége, hogy töréses sérülés is keletkezhetett volna. A másik sértett felső szemhéja zúzott sérülésénél is ugyanez volt a helyzet. (Az eljárás során az okozott kárból végül is 130 forint megtérült.)

A többszörösen visszaeső támadót a Szentesi Városi Bíróság 3 évi fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Kényszerítés bűntettével vádolták 1996-ban K. I.-t. A gyanúsított a felesége vállalkozásában lévő telepen dolgozott, ahol lopást észleltek: 400 liba hiányzott. Az eset sértettje, K. R. állatgondozóként dolgozott a telepen. Pár nappal az eset után, éjfél körül a gyanúsított megjelent a helyszínen, és kérdőre vonta őt a libalopással kapcsolatban. A sértett közölte, nem tud semmit, mire K. I. felpofozta, majd papírt és tollat tett elébe. Felszólította, hogy írja le azt, amit a lopásról tud.

Ő semmit sem akart írni, ekkor a gyanúsított azzal fenyegette, hogy elviszi valahová. A fenyegetés hatására a gyanúsított által mondottak alapján a sértett leírta, hogy kik és milyen módon lopták el a szárnyasokat. A fenyegető férfi ezután feljelentést tett, minekutána az érintettnél és a vele egy időben szolgálatban lévő munkatársánál házkutatást tartott a rendőrség, ez azonban eredménytelenül zárult. A vádlottat a bíróság 1996. novemberében akkor jelentősebbnek számító pénzbüntetésre ítélte.

D. J.