2008. április 18.

Megyei polgárőrnap Szentesen

A szentesi polgárőrségnek jelenleg 20 tagja van, közülük 6-8 fő lát el rendszeres szolgálatot. Feladatuk különösen a bűnözés, a vagyonvédelem, a gyermek és ifjúságvédelem, a kábítószer fogyasztás visszaszorítása, valamint a közlekedés biztonság, a közterületek tisztaságának ellenőrzése és segítése. A szervezet rendelkezik egy 1200-as Lada gépkocsival, amely a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint egy Lada Niva gépkocsival, amely a helyi önkormányzat tulajdona. Mindkét járműnek az egyesület az üzemben tartója.

Minderről Szabó Zoltán elnök számolt be a polgárőrök minapi közgyűlésén. Mint megtudtuk, a polgárőrség tavaly összesen 173 alkalommal teljesített szolgálatot 692 fővel 2 ezer 768 órában. Ebből 59 esetben rendőrrel közösen teljesített szolgálatot jegyeztek be, 944 óraszámban. A polgárőrök részt vettek a téli hónapokban környékünkön megjelent madárinfluenza, valamint a gazdák útlezárási demonstrációja miatt elrendelt figyelő szolgálatban, továbbá több városi rendezvény biztosításában. Tagjaik között szemétgyűjtési akciót szerveztek, egy esetben eltűnt személy felkutatásában segédkeztek, a megemelt nyugdíjak kifizetésekor ellátták a postai dolgozók kísérését, halottak napja alkalmával pedig a temetőben és környékén teljesítettek szolgálatot.

Jelen voltak az országos és megyei polgárőr napokon. Utóbbin, Sándorfalván Szaszkó Gergely első, Finta Sándor harmadik helyezést ért el. Szaszkó Gergely képviselte a szentesi és megyei polgárőröket az Országos Közlekedési Tanács által szervezett közlekedésbiztonsági versenyen Debrecenben, ahol szintén jó eredménnyel végzett.

Az elnök a feladatok említésekor néhány negatívumra is felhívta a figyelmet. Például arra, hogy aktív szolgálati tevékenységet a tagság csak egy töredék része végez. Nem működik kellően a propaganda tevékenység, az ifjúság bevonása a polgárőr mozgalomba. Emiatt is feladatul jelölték a 2008-as évre - többek között - a mozgalom propaganda tevékenységének kiszélesítését, a tagtoborzás hatékonyabbá tételét, a város lakosaival való szorosabb kapcsolattartást és tájékoztatást, polgárőr fórum megtartását iskolások részére is, a mezőőri szolgálat hatékonyabb ellátását.

Kiemelkedő feladat lesz a megyei polgárőrnap megrendezése Szentesen. Erről Gránitz Pál ügyvezető elnök tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondta: a rendezvényt augusztus 2-ára, szombatra tervezik. A tervezet szerint szakmai bemutatót tart a tűzoltóság, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, a rendőrség, a katasztrófavédelem. Előreláthatólag lesz kutyás-bemutató is. A versenyek közül megemlíthetjük a horgász-, KRESZ-, vízibicik-li-, és főzőverseny. A jelenlévők összemérik erejüket a "Legerősebb polgárőr" címért.

A rendezvény további részében a város fejlődéséről tartott tájékoztatót Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Nagypál Sándor csongrádi polgárőr elnök pedig a Mátrix gépkocsi felismerői lehetőségeit ismertette.

L. J.