2008. április 18.

Négy hónapja vonultak be

Már többen túl vannak a szentendrei alapkiképzésen

Néhány hónapja beszámoltunk arról, hogy a magyar állampolgároknak lehetőségük van szerződéses katonának jelentkezni a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz. Mint ahogyan azt Árvai László századostól, személyügyi tiszttől megtudtuk, már többen éltek ezzel a lehetőséggel, s közülük néhányan már túl vannak a felszerelés utáni szentendrei alapkiképzésen is. Nemrég érkeztek meg hatan a szentesi alakulathoz, van aki hídépítőként, illetve víztisztítóként dolgozik majd, de olyan is van, aki gépkocsivezető lesz a zászlóaljnál.

Daróczi Szilárd Hajdúnánásról, Veres Péter Barabásról, Altmann Rudolf Békésről, Kovács Miklós Kunszentmár-tonból érkezett, míg Szántó Mária és Bán Ödön a bevonulás előtt is Szentesen élt. Mindenkit más motivált a bevonulásban, de a döntésben szerepet játszott, hogy családjukban volt már katona vagy rendőr, illetve, hogy a honvédség biztos munkahelynek számít.

Többen szeretnének külszolgálatot is vállalni, mert kihívásnak tartják az ilyen típusú próbatételt, emellett pedig anyagi többletet is biztosít a katonák számára.

Elmondták: a csapatot igazán összekovácsolta a 14 hetes alapkiképzés, a kiképzők keményen fogták őket, de igazságosak voltak. A honvédek megosztották egymással problémáikat és segítettek társaiknak túllépni a hullámvölgyeken. Lelkileg is erősödtek, fizikailag is fejlődtek és magasabb lett a teljesítményük. Részt vettek elméleti oktatáson, lőgyakorlaton, tanultak tereptant, tájékozódást, rádiós-, és szabályzati ismereteket is.

Az alapkiképzés alól csak Kovács Miklós mentesült, mivel ő sorkatonaként szolgált már Budapesten. - A '80-as években parancsnoki sofőri feladatot teljesítettem a budapesti építőezrednél, most pedig egy Rába tehergépjárművet vezetek a szentesi alakulatnál, mivel van C és E kategóriás jogosítványom is - számolt be feladatköréről Kovács Miklós, aki szerint a jelentkezőknek nehézséget jelenthet a fizikai felmérés. Külön kellett készülnie neki is, annak ellenére, hogy rendszeresen sportol Kunszentmártonban, ahonnan autóval jár át Szentesre.

A most érkezett katonák közül hárman laknak a laktanyában lévő szerződéses legénységi szálláson, amelyet munkaidőn kívül bármikor elhagyhatnak. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk is, mint helybéli társaikra: reggel fél 8-kor meg kell jelenniük a sorakozón, és 16 órakor van vége a munkaidőnek.

- Lehetőség van a munkabér növelésére is, melyhez étkezési hozzájárulást és bejárás esetén utazási költségtérítést is ad a honvédség. Plusz feladatként lehet vállalni 24 órás laktanyai ügyeletet, el lehet menni különböző képzésekre, melyekért szabadnap jár. Emellett a honvédség által szervezett véradásokon való részvételért is adnak plusz 2 szabadnapot - mondta el Bán Ödön, aki április végén indul el egy a katonaság által szervezett mezei futóversenyen. Ehhez a munkaidőn belül felkészülési időt is biztosítanak, ahol a sportfelelőssel együtt készülnek a katonák a megmérettetésre főként futással és állóképesség fejlesztéssel.

Cs. I.