2008. április 18.

Bajnokok formációban is

Fiúk, balról-jobbra: Kósa István, Borbás Csaba, Páli Erik tréner, Kósa András, Vida György, Budai Attila, Schwartz Péter, Török László, Bődi Richárd, László Csaba tréner, Szatmári Nagy Szilvia a Szilver TSE vezetője. Lányok, balról jobbra: Túri Bernadett, László Szilvia, Kovács Bernadett, Barna Lilla, Zsiros Gabriella, Csapi Flóra, Bori Ildikó, Papp Szandra. Formációs magyar bajnoki címet nyert standard mix kategóriában a Szilver TSE április 12-én Miskolcon

Két nappal az esemény után a Szilver háza táján észrevehetően még mindenki a diadal hatása alatt volt: érződött a táncosokon a lelkesedés, a büszkeség a Dózsa-házban. A tavalyi kiváló Európa-bajnoki szereplés után, ahol a hatodik helyen végeztek, múlt hétvégén első alkalommal sikerült elhozniuk a magyar bajnoki címet a házigazda Ködmön és Lazúr táncegyesületek elől.

A Szilverben három éve foglalkoznak ezzel a látványos műfajjal, árulta el Szatmári-Nagy Szilvia, az egyesület vezetője. A bajnoki dobogón fokról-fokra meneteltek felfelé: harmadikok, majd másodikok voltak az elmúlt két évben. A formációban táncoló nyolc párosnak László Csaba sokszoros magyar bajnok készítette a koreográfiát, a felkészítésben Németh Anikó és Páli Erik voltak a segítségére.

A bajnokságon részt vevő szentesi csapat tartalékos volt, ugyanis az egyik páros éppen azon a hétvégén az ifjúsági tíztánc világbajnokságon indult (Nagy Gergő és Horváth Alexandra a jónak mondható 18. helyet szerezte meg.)

Már a múlt évi Eb-n sikerült a tavalyi bajnok páros elé kerülniük a szentesieknek, s idén Szilvia szerint megérdemelten nyertek a magyar bajnokságon, most már bizonyították: tényleg ők a legjobbak.

Jól képzett táncosok, az ország legjobbjai táncolnak együtt, ez a titkunk foglalja össze az egyesület vezetője. Szilvia megállapította: szeretnek együtt táncolni a Szilver tagjai. Hátrány is lehet, ha az egyénileg kiemelkedő táncospárokat egy csapatba teszik, Szilvia ezt megerősíti: kezdetben sokan visszaléptek, voltak kilengések, de most már a közös célért is tudnak dolgozni, senki nem hiányzik ezekről az edzésekről sem. Az Eb-t és a vb-t is októberben rendezik, előbbit Moszkvában, ahová egy-egy táncost 80 ezer forintba kerül kiutaztatni. Nagy érvágás az egyesületnek, de a szülők sem tudják vállalni. Mindenesetre Szilvia mindent el fog követni, hogy ott legyen a csapat.

Aki városunkban is látni szeretné a ritka látványt, ne szalassza el a Szilver és a Classic művészetoktatási intézmények vizsgabálját. A formációban szabály, hogy egy koreográfiát csak három évig adhatnak elő, így április 20-án a Klauzál iskolában utoljára táncolja a bajnokcsapat a győztes standard mixet.

D. J.