2008. április 18.

Új Magyarország Pont

A kistérség nagykövetei

Egy összefoglaló, az egész vidékfejlesztési Magyarország programot összességében képviselő hálózat kialakításáról tavaly decemberben döntött a Parlament. A Kistérségi Koordinációs Hálózat (KKH) célja az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) megvalósítási szakaszában folyamatosan növekvő feladatok még hatékonyabb ellátása, az uniós fejlesztési források és a hazai területi alapú támogatások sikeres felhasználása, illetve a párhuzamosságok elkerülése a hálózati irodák, úgynevezett Új Magyarország Pontok révén.

Az új hálózat egyrészt támaszkodik a régiók intézményrendszerére, a helyi szaktudásra és tervekre, ugyanakkor a központi fejlesztési célkitűzések megvalósításában országos szinten egységes gyakorlatot követ. A hálózat központi irányító szerve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben működő Központi Fejlesztési Programiroda, mely központi koordinációval és a szakmai irányítással kapcsolatos feladatokat látja el.

Kistérségenként legalább egy kistérségi koordinátor működik. A hátrányos helyzetű kistérségekben, valamint az egyes kiemelt területfejlesztési és fejlesztéspolitikai célok megvalósításában érdekelt kistérségek esetében további egy kistérségi koordinátor tevékenykedik.

Az Észak-alföldi, Dél-alföldi, Észak-magyarországi és a Dél-dunántúli régiókban roma integrációs koordinátor is segíti a hálózat munkáját.

A Kistérségi Koordinációs Hálózat alapfeladata a kistérség szereplőinek információhoz juttatása a folyamatban levő pályázatokról. Feladata továbbá többek között, hogy szakmai támogatást nyújtson a kedvezményezetteknek a projektek megvalósításában, a források lehívásában, a projektek kidolgozásában. Ebbe a munkába bevonja a helyi önkormányzatokat, vállalkozókat, civil szervezeteket, társadalmi partnereket, illetve segíti a nemzetközi, hazai és kistérségi területfejlesztési források felkutatását. A Hálózat belső szakmai specifikációja révén lefedi a teljes ÚMFT pályázati kört, és figyelemmel kíséri az egyéb támogatási források megjelenését is.

Minderről Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő és Baráth István megyei szervező (KKH) beszélt április 15-én, az Új Magyarország Pont helyi megnyitójának alkalmából. Mint hallhattuk, az országban elsők között nyílt meg 174 kistérségből. Szentes időben észlelte a feladat jelentőségét és gyorsan reagált. Mire is jött létre? Koordinátorok feladata az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek a kommunikációja, azzal kapcsolatos szakmai tanácsadás mind az önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások, de még a magánszemélyek részére is. Emellett a hazai finanszírozásokban is fontos szakmai feladatuk lesz. Maga az iroda kevés lenne önmagában, gyakorlatilag a kistérség nagyköveteivé kell válni, házhoz kell menni, ahhoz, hogy mindenkihez eljuthassanak azok a megfelelő és szükséges információk, amik a szentesi kistérségben is dinamikus fejlődést eredményezhetnek - mondta a megyei szervező.

A szentesi iroda munkatársai: Matkócsik Pál és Barát Endre. Ők pályázat útján nyerték el az állást.

L. J.