2008. április 18.

Kapcsolódás a kórház adatbázisához

Közös informatikai rendszert vezetnének be

Nemrégiben egyeztettek a gyermek- és a felnőtt háziorvosok, Szirbik Imre polgármester, valamint a Dr. Bugyi István Kórház képviseletében dr. Várkonyi Katalin főigazgató és Szabó Zsolt informatikus a kórházban már hét éve működő Medsolu-tion integrált informatikai rendszer közös használatáról.

Szabó Zsolt tájékoztatása szerint Magyarországon már 46 intézményben, egészségügyi szolgáltatóban használják a rendszert, beleértve a négy nagy orvosegyetemet is. Most pedig lehetőségük lenne a kapcsolódásra a szentesi háziorvosoknak is, mellyel közvetlen módon érnék el saját betegeik adatait a kórház informatikai rendszeréből. A Medsolution rendszer segítségével diagnosztikai és egyéb járóbeteg vizsgálatokat lehetne előjegyezni. A diagnosztikai vizsgálatok eredményét közvetlen módon, elektronikus úton a rendszerből azonnal el tudnák érni az orvosok és betekinthetnének betegeik korábbi dokumentációjába is.

Illetve előjegyzési időpontot tudnának az informatikai rendszer saját levelezési rendszerén keresztül egyeztetni az adott szakrendeléssel. - Ez a fajta háziorvosi kapcsolódás nem példa nélküli, kórházunk hardverszolgáltatója a csongrádi Dr. Szarka Ödön Egészségügyi Intézetnek, és a 4 felnőtt és 2 gyermekorvosi praxis már több éve használja a rendszert. Így az orvosok lényegesen hamarabb jutnak segítségével az orvosi adatokhoz. Használata egyszerű, csupán szélessávú internet-kapcsolat kell hozzá - mondta el a kórház informatikusa.

A rendszer bérleti díja egyébként 36 hónapos szerződéskötés esetén havi bruttó 66 ezer forintba kerülne, tehát ha mind a 13 felnőtt és a 6 gyermek háziorvosi körzet kapcsolódna a rendszerhez, akkor praxisonként bruttó 3,5 ezer forintot kellene fizetni havonta, s a díjazás évente csak az infláció mértékében változna.

Az orvosok számára kérdésként merült fel: Hogyan kapcsolódna a Medsolution rendszer a saját használatukban lévő háziorvosi számítástechnikai rendszerekhez. Az új elektronikus rendszeren keresztül letöltött adatok, leletek nem számítanak hiteles dokumentációnak a validitást jelző hivatalos pecsétek és aláírások nélkül. Emellett pedig a leletek elektronikus letöltése lényegesen megnövelné a praxisok járulékos költségeit is - például a nyomtatási költségeket - és plusz adminisztrációs időt is jelentene. A jelenlévő felnőtt-, és gyermek háziorvosok, valamint a kórház vezetése és Szirbik Imre polgármester megegyezett abban, hogy a gyakorlati problémák átgondolása után, egy-két hónap múlva visszatérnek a kérdéshez.

Szó esett az egyeztetésen a következő időszakra érvényes uniós pályázati lehetőségekről is, és a háziorvosokra is vonatkozó iparűzési adó befizetése is napirendre került. A háziorvosok elmondták: Nehézséget okoz számukra ez az adófizetés kötelezettség, különösképp azért, mert a következő hónapokban számítani kell arra, hogy a praxisok fenntartási problémákkal küzdenek majd.

L. I.