2008. április 18.

Hetvenmillió a bázisra

A tárca mégis adja a pénzt

Hosszas tárgyalások eredményeként az egészségügyi tárca saját keretéből 70 millió forinttal járul hozzá a szentesi légimentő-bázis létrehozásához. A hírt közös sajtótájékoztatón jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Szirbik Imre országgyűlési képviselő. Szentes polgármestere lapunknak elmondta, az a megmozdulás és akarat, amely a térség önkormányzatai részéről elindult, mára találkozott azzal a döntéssel, amely közel egy esztendeje Szentest jelölte ki a feladatra.

- A miniszterasszony úgy döntött, nem vár tovább a brüsszeli döntésre - tájékoztat a polgármester. - Ennek két oka van. Egyrészt a közakarat megnyilvánulása, a másik pedig, hogy a Brüszszelbe kikerülő pályázat igazából nem egy beruházásról szól, hanem a magyar mentőügy támogatásáról. Tehát az a pénz, ami idézőjelben nem jön ide Szentesre Brüszszelből, az oda fog menni más mentőügyek támogatására Magyarországon. Így a légi- és földimentés járműveinek beszerzésére, fölszerelésére, mentőállomások korszerűsítésére.

Szirbik Imre úgy véli, ezzel a lépéssel visszavonhatatlanul elindult a dolog, az Országos Mentőszolgálat a miniszteri levél birtokában most már kiírhatja a közbeszerzési eljárást, amely elindíthatja a kivitelezés folyamatát, és remélhetőleg ez év késő őszére a helikopter elfoglalhatja helyét Szentesen, és megkezdődhet a Dél-alföldi légi mentés.

- Úgy tudjuk, Békéscsaba ideiglenesen helyet adna a mentő-helikopternek.

- Ez az OMSZ hatáskörébe tartozik. Úgy gondolom, nem valószínű, hogy lesz ideiglenes megoldás. Erre a pár hónapra inkább a szentesi eljárást kellene gyorsítani.

- Arról is hallani, hogy, például a megye majd viszszakéri a támogatásként adott összeget.

- Én azt hiszem, itt állvitáról van szó. A megyei közgyűlés döntésében nem szerepel a visszakérés lehetősége, a közgyűlés költségvetésében a pénzt biztosította a bázishoz. Ugyanezt tudom elmondani más megyei döntések esetében is. Másfelől a dolognak azért nincs jelentősége, mert egyértelművé vált, hogy európai uniós források ebbe a beruházásba nem kerülnek bele. Megkezdett beruházáshoz pályázatot nem lehet benyújtani.

- Várható még anyagi felajánlás?

- A beruházás bruttó 100-110 millió forint között van. Arra, hogy az összeg közel egyharmadát a térség önkormányzatai összehozzák, továbbra is szükség van. Még közel 10 millió forint hiányzik. Mindenkinek megköszönöm, aki a légimentő-bázis kialakításában bármilyen módon is segít.

Lovas József