2008. április 4.

Tízezer lépés

Léhi Gábor, a Szabadidő Sportklub elnöke sorban harmadik elismerő oklevelét vehette át március 11-én a Magyar Sport Házában. A kitüntetést a "Tégy tízezer lépést az egészségért" mozgalomban végzett több éves kiemelkedő munkájáért kapta. Azt már tőle tudtuk meg, hogy a mozgalmat a Nemzeti Sporthivatal indította el közel négy évvel ezelőtt. Szerepel a programban kocogás, kerékpározás, gyaloglás. A szentesiek ez utóbbit választották, s már az elején jó eredményeket értek el benne.

Általában a rendezvényeik alatt oldják meg a gyaloglást, így: gyerektáborok, természetjáró túrák alkalmával. Közel 6 kilométert tesznek meg, Szentesen például a ligettől a standfeljáróig és vissza a kerékpárúton, vagy iskolák környékén. Aztán ott van a '90 óta működő hagyományos húsvét előtti gyerektábor Bükkszentkereszten. Négy napot töltenek a hegyek között, s ami különlegességet ad az egésznek, a tábor felét számban határon túli magyar gyerekek adják.

Az elnök említést tesz arról, hogy amíg a résztvevők nagy többsége az idősebb korosztályból kerül ki, a Szabadidős Sportklub sok fiatallal foglalkozik. Az ünnepségen is tapasztalta, hogy a gyalogtúrába máshol nem igen vonják be az ifjúságot.

A klub 1988. május 3-án alakult. Az akkori tömegszervezetek: MHSZ, Hazafias Népfront úgy gondolták, jó lenne lakókörzeti szintre kivinni az intézményekből, termelőüzemekből a sporttal, kultúrával kapcsolatos programokat.

- Felkértek, vállaljam el a szervezését - mondja. - Megtetszett a dolog, néhány jó ismerőssel hozzáfogtunk a szervezőmunkához. Kaptunk egy íróasztal-fiókot a III. kerületi Hazafias Népfront irodájában. Mintegy tíz emberrel elindítottuk a klubbot, légfegyveres lövészettel foglalkoztunk az Ady Endre utca egyik épületének pincéjében. '94-re már elértük az ötven főt.

Később jöttek a természetjárók (kerékpárral, gyalog, autóbusszal). Különböző szakosztályok alakultak: testépítő, karate. A természetjáráshoz hozzá vették a honismeretet is. Megszerveztek egy 10 éves honismereti természetjáró programot, amelyet tavalyelőtt őszszel Szabolcsban Kölcsey sírjánál fejeztek be. Aztán tavaly kezdték az újat. Nyolc működő szakosztályuk van átlagban 8-23 fővel. Programjaik évente közel 6-7 ezer embert mozgatnak meg. Vannak városi rendezvények, ilyen a sportmajális, az augusztus 20-i családi és sportdélután.

- Munkánk jelentős részét a tömegsport képezi. Mellette kulturális programként kialakult a szavalóverseny. Ez egy "tömegverseny". Itt nem a színvonalon van a lényeg, hanem azon, hogy tanuljon meg a diák egy verset, amit a többiek előtt el tud mondani. Ez jó az iskolának is, mert a gyerek készül, figyelmét a költészet, az irodalom felé fordítjuk. Korábban volt olyan, amikor 160 gyerek is részt vett a rendezvényen - meséli az elnök.

Úgy tartják, a képességfejlesztés mellett a kézügyesség fejlesztése is fontos. Ezen meggondolásból létrehozták a négy ország, négy város alkotótábort. Gyergyóremete, Nova Horo, Fülek, Újszentes, Bácskatopolya fiataljai vesznek részt a programban.

- Amire nagyon büszke vagyok, mindig találok partnert. A sokat szidott pedagógustársadalomban is. A klub körül kialakult egy holdudvar. Baráti kör, akik segítenek. Az elismerés nekik is szól, az egész klubnak, mert nélkülük nem tudnám így csinálni. Csakis így lehet nagy tömegeket megmozgatni - véli Léhi Gábor.

Lovas József