2008. április 4.

Új beruházások a Hungeritnél

Két hír a lapokból: "Az Ernst and Young idén a Példakép különdíjat Magyar Józsefnek, a Hungerit Zrt. vezérigazgatójának ítélte oda." A díj odaítélésekor - egyebek mellett - a klasszikus vállalkozói értékek képviselete, a stratégiai szemlélet, a személyes integritás és az innovatív szemlélet is döntő szempont volt. A másik: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2007. évi Agrár Innovációs Díját a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. nyerte el. Az elismerést Magyar József vezérigazgató vette át március 28-án a Parlamentben.

- A Példakép különdíj nagyon meglepett, nem számítottam rá. Értékes elismerésnek tartom - szögezi le lapunknak adott interjújában. - Azért értékelem nagyra, mert teljesen független zsűri döntött az odaítélésében. Igaz, én kaptam név szerint, de úgy gondolom, ha nem lenne Hungerit, akkor nem nekem adják át a díjat. A kettő szorosan összefügg. A másik? Bevallom, számítottunk arra, hogy valami sanszunk van rá. Ennek azért örülök különösen, mert baromfiiparban még senki nem kapott ilyet, és a díj valahol a mostani rossz helyzetben lévő baromfiiparnak az elismerése is egyben. Azon belül, munkánk, beruházásaink elismerése. Egy csapatmunka elismerése.

Ennyit az elismerésekről. Aztán hamar áttérünk a gyár jelenlegi helyzetére. Ami a vezérigazgató szerint nem látszik túl rózsásnak. Ez az év nem indult valami jól a számukra, mondja. Majd még hozzáteszi: talán az utóbbi öt esztendő legnehezebb éve elé néznek. Az okok között megemlíti a nagyon magas takarmányárakat, amelyek magasan tartják a felvásárlási árakat. Ezeket a felvásárlási árakat már nem tudták, nem akarták a fogyasztókra hárítani.

- Bízom benne, hogy az év vége még messze van, és addigra valamelyest változnak a dolgok. Azt nem hiszem, hogy olyan eredményeket tudunk elérni, mint az utóbbi években. Nagyon örülnék annak, ha ezek az eredmények nem mínuszosak lennének, hanem nullásak, vagy pici plusz keletkezne. Ha évközben jó termés lesz búzában, kukoricában, kicsit lemennek a takarmányárak, akkor már ez változhat. Amúgy meg nem sok sanszunk van rá.

Magyar József kijelenti: a nehézségek ellenére dolgoznak, és elvégezik a tervbe vett beruházásokat. Már próbaüzemel az a formázógép, amelyet majd a panírüzemben helyeznek el. A gép lehetőséget ad arra, hogy új termékekkel álljanak elő, illetve a régi termékeknél is a hatékonyságot tudják növelni vele. A berendezést egy holland cégtől vásárolták, a termékek egy részét már ezzel gyártják. Valamivel kisebb értékű beruházás az a hús előkészítésére alkalmas fagyasztó, ami hamarosan megérkezik a vállalathoz. Mivel a formázógéphez állandó hőmérsékletű húsra van szükség, ezzel a berendezéssel tudják majd garantálni az állandó minőséget. Nemrég érkezett meg a céghez egy automata combcsontozó-berendezés is, azzal a csirke felsőcombját automata csontozza majd ki. A berendezés a lassú műveleti munkát váltja ki.

- Ezen felül a vállalaton belül különböző átalakításokat, gépek cseréjét végezzük el. Az 1-es panírüzem épületének rekonstrukciója is tervbe van véve. Elkezdjük telepeink bővítését is. Az idén két telepen nyolc ólat szeretnénk megépíteni, ezek 1440 négyzetméter alapterületűek, egy-egy ólba 33 ezer csirkét tudnánk telepíteni. Ez ötször megforgatva 165 ezer csirkét jelent egy évben. És, ha beszorozzuk nyolccal, akkor azt kapjuk, hogy 1 millió 300 ezer csirkével többet tudunk saját telepünkön forgalmazni.

- Milyen új Hungerit - termékekkel találkozhatunk az idén?

- Általában minden évben 4-5 új terméket dobunk piacra. Ez a jellemző. Most újfajta csomagolással állunk ki a vevők elé, az úgynevezett cseppmentes, védő-gázas csomagolással. Az új technikával készült csomagolás teljesen zárttá teszi a tálca tartalmát, nem folyik ki belőle a lé, és az eltarthatósága is négy nappal hosszabb, nyolc nap lesz. A termék így higiénikusabb, szebb is. Most indultunk el a gyártással, egyelőre a Spar és az Interspar áruházakban kapható, később folyamatosan vezetjük be több helyen.

- Mint hallottuk, a bolthálózatot is tovább bővítik. Hol lesz a következő?

- Április 15-én Zalaegerszegen adjuk át a legújabb szakboltunkat, amely 1230 négyzetméter alapterületű, mellette egy kis diszkont is nyílik. A város messze van ugyan Szentestől, de a lehetőségeink nagyon jók, mivel ez a térség nincs ellátva vízi szárnyassal. Mellette panírozott termékeket és természetesen csirkét forgalmazunk majd. A Dunántúlon ez az első szakboltunk, sorban a hetedik, egyelőre tízet szeretnénk megnyitni. Zalaegerszeg után legközelebb Kun-szentmárton következik.

- Említette az automatizálást. Ez jelent némi változást a gyári létszámban?

- Egyelőre nem tervezünk leépítést, úgy néz ki, marad a jelenlegi létszám. Hogy miért mondom ezt? Létezik Németországban egy Négy mancs nevezetű állatvédő szervezet, amelyik kézzel-lábbal tiltakozik a hízott állatok vágása ellen. El szeretnék érni, hogy az áruházláncok ne vásároljanak olyan vállalattól terméket, amelyik hízott állatot is vág. Sajnos mi is szerepelünk a listájukon, mert vágunk mást is, nemcsak hízott árut. Ha ez élesre fordul, ha az áruházláncokat meggyőzik, akkor abba kell hagynunk a hízott liba vágását. Ez azt jelenti, hogy akkor 300-350 fős létszámleépítésre lesz szükség. Ez számunkra is tragédia lenne. Remélem, a józanész ezen a területen is győzni fog, és hogy nem járnak sikerrel. A fogyasztó megszokta, keresi a termékeinket. Állítom, hogy ma már a tömőházakban a legújabb technológiákkal nagyon jók a lehetőségek. Az állatvédőknek nincs okuk aggodalomra.

Lovas József