2008. március 14.

Elindult a vb-visszaszámlálás

Bagi Alexandra a dobogó tetején

Szép szentesi sikerekkel zárult a knock down kyokushin karate diákolimpia és felnőtt országos bajnokság a sportcsarnokban. A március 8-án rendezett esemény azonban komoly sportdiplomáciai sikerről is szólt.

Az alapító halálával szétforgácsolódott a nagyvilágban, így Magyarországon is a legerősebb karate irányzatként számon tartott kyokushin. Példaadó viszont az egész világon, ami idehaza történik, fogalmazott Mikó Sándor, a Magyar Karate Szövetség általános alelnöke a verseny megnyitóján. Sensei Brezovai Sándor hívására most is eljött a hat magyarországi kyo-s szervezet, hogy együtt versenyezzenek Szentesen, mint a megelőző években. Fontos eseménynyel indult a nap. Egy központi helyre felállított, és letakart plakátról lekerült a sötét drapéria, előtűnt a felirat: súlycsoportos karate világbajnokság, Világszervezetek Világjátékai. Ezzel megkezdődött a visszaszámlálás a jövő októberben Budapesten a Papp László Sportarénában rendezendő eseményig. A kezdeményezés Szentesről indult. Elmondása szerint sensei Brezovai Sándor megtisztelve érzi magát, hogy a jelenlévő mesterekkel, és Szentesről Szűcs Lajos alpolgármester segítségével megszervezheti a versenyt. Egy ujj kevés, igazán erős a kéz attól lesz, ha ökölbe szorítják, példálózott a sensei, s reméli, rá tudják venni a világszövetségeket az összetartozásra.

Az ünnepélyes pillanatok után megkezdődtek a küzdelmek, előbb a gyermek és serdülő diákolimpia országos döntőjét rendezték meg a sportcsarnokban.

Ifjúsági és junior korcsoportban a diákolimpia kelet-magyarországi fordulójában versenyeztek a karatékák. A legjobbak célja a májusi, debreceni országos döntőn való részvétel volt, amire az Oya-ma Dojo versenyzői közül négyen kvalifikálták is magukat. A Brezovai-tanítványok összesen 14 érmet szereztek. Köztük öt diákolimpiai bajnoki címet, Bagi Alexandra, Kurucsai Róbert, Kurucsai Ágnes, Mészáros Márk és Győri Martin révén. Április 26-27-én az All Japan Tournament-en, Japán legnagyobb gyerekversenyén sensei Brezovai három tanítványát indítja, s szerinte Bagi Alexandra, Lantos Lehel és Brezovai Botond esélyesek a legjobbak közé kerülésre.

A felnőttek súlycsoportos országos bajnokságán láthattunk versenyezni világbajnokot (Surán Judit) és világkupa-győztest (Magosi Zsombor), akik magabiztosan nyerték kategóriájuk küzdelmeit. Utóbbi mögött +80 kg-ban az Oyama Dojo-ból Gojdár János lett ezüstérmes. A helyezettekre - mint az már szokás Szentesen - ezúttal is díszes kupák, komoly díjazás várt.

D. J.