2008. március 14.

Cumisüvegek és pelenkák

Tarasconban adják elő színdarabjukat egy fesztiválon

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjai már több tanévben mutattak be francia nyelvű színdarabot. Most egy kortárs szerző műve alapján készítették el előadásukat, melynek címe Cumisüvegek és pelenkák, avagy jövendőbeli kispapák aggodalmai. A diákok Dél-Franciaországban is bemutatják ezt a produkciót, Tarasconban debütálnak vele.

- Két hét múlva indulunk Tarasconba, egy nemzetközi fesztiválon veszünk részt a Marseille-től 80 kilométerre lévő városban. Hazánkat egyedül képviseljük a meghívásos fesztiválon, amely fő célja a francia nyelv és kultúra megismertetése és megszerettetése a színházon keresztül. Elsősorban olyan gyerekeknek rendezik meg, akik iskolai keretek között nem tanulják a francia nyelvet. Meghívásos alapon kerültek be a fesztiválra a csapatok. A szervezők látták már társulatunkat szerepelni korábbi fesztiválokon, jártunk már Romániában, illetve Olaszországban és Csehországban, így kaptuk a meghívást - mondta el lapunknak Pádár Zsolt.

A tanár úrtól származott az idei színdarab kiválasztása, az alapötlet, de a diákok aktívan és kreatívan beleszólhattak a rendezésbe. Megvalósíthatták ötleteiket, énekes és táncos részeket is belecsempésztek a produkcióba, melyben a főszereplő srác szereleme egy babát vár. Ő pedig, mint leendő apuka különböző aggodalmakkal néz a gyermek születése elé. Illetve azt jelenítik meg a színpadi munkában, hogy az apa azért is aggodalmaskodik, hogy milyen problémákkal kell majdan szembenéznie gyermekének ebben az őrületes világban. Természetesen mindezt humoros környezetbe ágyazva mutatják be a nézőknek.

- Busszal utazunk Tarasconba. Az anyagi háttér megteremtése érdekében több helyen is pályáztunk. Egyik pályázatunk már nyert, a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány támogatja a kint tartózkodásunkat. A fesztivál részvételi díját mindannyiunk számára fedezik. Emellett pedig az önkormányzat művelődési osztályán is beadtunk egy pályázatot, s az iskolai alapítványtól is várunk segítséget - beszélt a fesztivál megvalósításának hátteréről Pádár Zsolt.

Cseh-Lakos