2008. március 14.

Új berendezések az intézményben

Több ellátási formában gondozzák a hajléktalanokat

Jelen pillanatban közel ötvenen veszik igénybe a város határában lévő hajléktalan segítő központ ellátási formáit, melyek között az éjjeli menedékhely, a hajléktalanok átmeneti szállása, népkonyha és nappali melegedő szerepel. Előbbit - mely 20 férfi ellátására alkalmas - jobban kihasználják, állandóan 18 és 20 fő között van az ellátásban részesülők száma. Női menedékhely azonban nem működik az intézményben. Az átmeneti szállás térítési díjas, itt 22 férfit és 8 nőt tudunk ellátni, most 23 személy tartózkodik ilyen formában az intézményben - tájékoztatta lapunkat Kocsyné Takács Ildikó.

A hajléktalanszálló vezetője elmondta: A hajléktalanok átmeneti szállása fizetős ellátási forma, az azt igénybevevőknek rendelkezniük kell nyugdíjjal vagy munkabérrel, illetve valamilyen alkalmi keresetből fizetniük kell az ott igénybe vehető szolgáltatásért. Az ellátások igénybevétele önkéntes, az intézmény munkatársai minden jelentkezőnek segítenek. Olyan probléma azonban felmerülhet, hogy mivel a szállón emeletes ágyak vannak, nehézséget jelenthet az idős, megromlott egészségi állapotban lévő hajléktalanok elhelyezése. Kerekesszékes embereket sem tudnak fogadni, mert nincs akadálymentesítve az épület. Azonban arra jelenlegi is van példa, hogy bár kerekesszékes a bentlakó, de az intézményen belül bottal közlekedik.

- Kritérium mindenképp, hogy a hajléktalan képes legyen önállóan ellátni magát. Sokszor fogadtunk már olyan embert is, aki nem volt önellátásra képes, de egy bizonyos határon túl már nem tudjuk ezt megtenni, mert túllép az ellátási kötelezettségünkön. Jelenleg az ellátásainkban - azaz a nappali melegedőben, a népkonyhán, az éjjeli menedékhelyen és a két átmeneti szállón - összesen tízen dolgozunk. Mindannyiunknak megvan a képesítése a szociális szakterületen. Vannak szociális ápoló-gondozó kollégák, mentálhigiénés és szociális asszisztens végzettségű munkatársak, van egy művelődésszervező végzettségű dolgozónk is, aki szociálismunkásnak tanul a főiskolán. Emellett pedig sikerült felvennünk egy szakképzett egészségügyi dolgozót is. Ez nagyon fontos volt az intézmény számára, mert egyre több a beteg az ellátottak körében és gondot okozott a gyógyszerezésük. Sokan fogyasztanak alkoholt, és többen eladták gyógyszereiket is a múltban. Ezt a problémát azonban mára már megoldottuk, a gyógyszereket gyógyszerszekrényben tároljuk, onnan osztjuk ki a szakorvosok által felírt gyógyszereket. Az egészségügyi végzettségű kolléga pedig intézi mindenkinek az egészségügyi problémájához kapcsolódó dolgait - mondta el Kocsyné Takács Ildikó, aki arról is beszámolt, hogy az intézményben egyre több a pszichiátriai, az agyvérzés utáni és a cukorbetegek száma, valamint sok ellátottnak magas a vérnyomása is. Az idei évben sikerült az influenzajárványt elkerülni a védőoltások beadásával, melyekkel az ellátottak védetté váltak.

Kérdésünkre pedig, miszerint pályázatokon nyertek-e az elmúlt időszakban pénzt, az intézmény vezetője tájékoztatta lapunkat arról, hogy több pályázaton értek el sikert. A hajléktalanok közalapítványától utcai szociális munkára 735 ezer forintot, étkezésre 324 ezer, tárgyi eszközbeszerzésre 1 millió 100 ezer, lakhatási támogatási programra 1 millió 200 ezer forintot nyertek. Ezen kívül a kecskeméti módszertantól 100 ezer forintot kaptak gyógyszerekre és tisztítószerekre. A tárgyi eszközbeszerzés keretében nemrég új ágyakat vásároltak az intézménybe. Az elhasználódott bútorok egy részét lecserélték. A férfi szállóra 10 darab új, fémvázas emeletes ágy került. Ezekhez vásároltak matracokat és tudtak venni műanyagszékeket is. Mind a székek, mind pedig az ágyak vásárlásakor fontos szempont volt a fertőtleníthetőség.

Cseh-Lakos