2008. március 14.

Szentesi Akták

A Szentesi Városi Bíróság elnöke engedélyezte, hogy betekinthessünk régebbi, már lezárt bírósági ügyekbe. Lapunkban ezentúl rendszeressé szeretnénk tenni a tallózást a periratokban, melynek során érdekesnek, tanulságosnak vélt ügyekbe nyerhet bepillantást az olvasó, remélhetőleg anélkül, hogy sebeket tépnénk fel.

Ütötte az ápolót, rúgta a rendőrt

Egy 2006-ban vizsgált ügygyel kezdjük. K. S.-t 2005 májusában jól láthatóan ittas állapotban, egy bejelentést követően Csongrádról mentőautó szállította a szentesi kórházba. A fiatalember ugyanis az utcán kerékpárral elesett, feje megsérült.

A sürgősségi osztályon azonban egy szakápolót a váróteremben megtámadott, váratlanul elé ugorva fejen ütötte, aki ennek következtében a földre esett. Emiatt rendőri intézkedésre került sor, melyet a szentesi rendőrkapitányság háromfős járőre hajtott végre. Az intézkedés közben a gépkocsiba ültetett, és megbilincselt férfi a hátsó ülésen a mellette ülő rendőrzászlós bal vállának ugrott, eközben felhúzott jobb lábával a bal első ülésen lévő főtörzsőrmestert a nyaka tájékán megrúgta, aki 8 napon belül gyógyuló könnyű testi sértést szenvedett. Az ápoló nem, de a főtörzs kérte e bűncselekmény miatt is eljárás lefolytatását.

A vádlottnál a véralkohol vizsgálat 3,21 - 3, 39 ezrelékes, azaz súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot állapított meg. A bántalmazás következtében a szakápoló agyrázkódással és az ágyéki terület zúzódással járó, öszszességében 8 napon belül gyógyuló, míg a főtörzs tarkóján zúzódásos, ugyancsak 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A bírósági eljárást a Szentesi Városi Bíróság folytatta le 2006. október elején. K. S.-t hivatalos személy elleni erőszakkal, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal és könnyű testi sértés vétségében idézték a bíróság elé. A gyanúsított súlyos fokú ittassága miatt a bűncselekmények elkövetésére egyáltalán nem emlékezett, de azok megtörténtét nem vitatta.

A mentő vezetője így emlékezett a történtekre: "Bejelentést kaptunk, hogy egy részeg elesett, fejsérülés miatt kimentünk. Vérzett a feje, mondtuk neki, el kell látni, azt mondta, nem jön be, erre mi: ez nem így működik. A mentőautóban az ápoló kérdezte az adatait, hallottam, hogy elég agresszíven válaszolt."

A szakápoló ezt vallotta: "Az úr elém ugrott, hogy adjam neki az injekciót, és egy ütést éreztem a halántékomban. Ráestem a székekre és a burkolólapra. Két hétig nem tudtam az eseményekről, majd kitisztult minden szép lassan. Minden indok nélkül tette, akkor láttam őt először. Utána nem kért tőlem bocsánatot. Ilyen még nem fordult elő velem, pedig már 27 éve dolgozom itt."

A bíróság a férfit mindhárom vádpontban bűnösnek találta, és 1 év 4 hónap börtönre, illetve két évre a közügyektől való eltiltásra ítélte. A 8 általános végzettségű, alkalmi munkást korábban kétszer is elítélték, járműlopás és ittas vezetés miatt.

A bíróság elnöke, Tóth Tibor szerint nem gyakoriak a hivatalos személy ellen elkövetett bűncselekmények, de azért találtunk még egyet, T. É. hasonló, bár kevésbé súlyos ügyét, amit pár hete zártak le.

A nőt 2007 januárjában a Dr. Bugyi István Kórház sürgősségi belgyógyászati osztályán, gyógyszermérgezés gyanújával látták el. A dolgozókat hangosan szidalmazta, majd amikor az egyik ápoló távozásra szólította fel, megkarmolta bal arcfelét. Az orvosi látlelet szerint a sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. T. É.-t közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal vádolták, idén március elejére tűzték ki a tárgyalást. A vádlott azt vallotta: "Az elfogyasztott gyógyszerek miatt viselkedtem-e így? Nem tudok vála-szolni. Nem voltam ittas állapotban, arra emlékszem, hogy miután beléptem a kezelőbe, gúnyosan, lenézően kérdeztek, hogy mennyi alkoholt ittam, valamint az öltözékemre tettek megjegyzést. A nővérek nevettek, nekiugrottam valakinek, hozzám legközelebb eső személynek. Lehet, hogy megkarmoltam, erre nem emlékszem."

A bíróság a vádlottat 40 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

D. J.