2008. február 1.

Megyei legjobbak

Juhász Nóra és Elbert Stefánia

A megye legjobb utánpótlás korú úszóit díjazták január 26-án a Galéria Kávéházban. Az esemény tíz évre tekint vissza, a Szentes Városi Úszó Club immár harmadik alkalommal látta vendégül a környező városok kiváló gyerekúszóit és a sportvezetőket.

A bensőséges hangulatú ünnepségen elhangzott: a '90-es években a megyei úszószövetség még a felnőtt úszókat díjazta hasonló módon, később úgy döntöttek, inkább az utánpótlás korúakat motiválják ezzel a további versenyzésre. Az országban egyedülálló az a többfordulós versenyrendszer, mely a megyében több mint 500 gyereknek ad lehetőséget a rendszeres megmérettetésre. A szegedi, vásárhelyi, makói és szentesi úszóklubok legjobbjainak Baranyi Imre, a Szentes Városi Úszó Club elnöke és dr. Rébeli Szabó Tamás, a városi sportbizottság elnöke adott át díszes serlegeket. Elsőként a házigazdák két kiválóságának, Juhász Nórának és Elbert Stefániának (edzők Vincze Edit és Paulovics Tamás - képünkön). A két 1995-ös születésű lány közül Nóra 50 és 100 méter mellen vezeti a korosztályos ranglistát, és cápa-seregszemlét nyert. Elmondta: 4 éve úszik, még három évig biztosan versenyez, aztán hobbiszinten szeretné folytatni, illetve addig, míg az úszás nem rontja le a tanulmányi eredményét. Most ugyanis kiváló tanuló, csak egy négyese volt, árulta el a Koszta iskola diákja. Stefánia is remekül teljesít a Kiss Bálint iskolában. Hat éve jár úszni, a kitüntetést a 400 és 800 méter gyors ranglistáin szerzett kiváló helyezéseivel, illetve a vidékbajnokságon bronzérmet nyert váltó tagjaként érdemelte ki. Szeretne jobb eredményeket az országos és vidékbajnokságokon, de céljai mellett ő is azt említi, hogy felnőttként már nem versenyezne. Fárasztóak az edzések heti 6 napon, sőt hajnali tréningekre is jár. Nézni, sőt leírni is sok, de a lányok napi 5-6 ezer métert tempóznak, jó értelemben vett fanatizmus jellemzi őket, mindemellett rendkívül szerények.

A megyei úszószövetség elnöke, Ádándi-Kiss Gyula úgy látja, a régióból nagyon kis számban kerülnek ki olyan versenyzők, akik a felnőtt mezőnyben is megállják a helyüket. A volt szentesi Bessenyei Tamást, a mártélyi-vásárhelyi Risztov Évát és a jelenből a szegedi Szél Friderikát említi. Nagy erőlködés, küzdés révén, ha nemzetközi szinten nem is, de országos szinten ott vagyunk az élvonalban, fogalmazott a megyei szövetség elnöke, s hozzátette: a sportban szerzett állhatatosság jó alapot ad a gyerekeknek ahhoz, hogy felnőttként majd megállják helyüket az élet bármely területén.

D. J.