2008. február 1.

Tóni bácsi konyhája

Tejfölös káposztaleves csülökkel

Hozzávalók: fél fej édes káposzta, 1 kicsontozott főtt-füstölt csülök, 1 fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 ek. pirospaprika, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 cs. petrezselyem, 1,5 dl tejföl, 2 ek. liszt, bors, só.

Elkészítése: Forró olajban megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott répákat és a káposztát, így pirítsuk tovább. Vegyük le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel a csülök füstölt levével és vízzel. Forraljuk fel, ízesítsük sóval, borssal, főzzük bele a kockára vágott paprikát, paradicsomot és a petrezselymet. Amikor a zöldségek megpuhultak sűrítsük tejfölös habarással és tegyük bele a már előzőleg megfőzött, felkockázott csülköt. Tálaláskor díszítsük a levest tejföllel és petrezselyemmel.

Almás piskótagombócok

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt. A töltelékhez: 15 dkg cukor, 3 dl víz, 1 citrom, 1 narancs, 2 fahéjrúd, 10 szem szegfűszeg, 8 alma.

Elkészítése: A piskótát a szokott módon megsütjük. A töltelékhez a cukorból és a vízből szirupot főzünk, a citrom és a narancs reszelt héját, a szegfűszeget és a fahéjat beletesszük és 5 percig forraljuk, majd leszűrjük. A meghámozott almát kockára vágjuk és cukros, fahéjas vízben főzzük szét. A kész piskótát vágjuk 3 lapra. Tegyük mély edénybe az első lapot, locsoljuk meg a sziruppal és kenjük rá az almapüré felét. Rátesszük a második piskótalapot locsoljuk meg azt is és kenjük rá a maradék almát. A harmadik lapot sziruppal öntsük le és néhány órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor tegyünk gombócokat a tányérokra a kihűlt almás piskótából és locsoljuk meg a csokoládéöntettel.

Jó étvágyat!