2008. február 1.

A Főtér népszerűsíti a várost

Az MTV stábja Szőkével és Badárral

A Főtér című utazási műsor stábja öt napig vendégeskedett városunkban, de ez idő alatt nem sokat pihentek: a Magyar Televízió népszerű egyórás adásában igyekeznek minél többet megmutatni Szentes kulturális és természeti értékeiből, a szentesiekről.

A forgatás előtt egy héttel bejárta a helyszíneket Sáska Péter szerkesztő, s a polgármesteri hivatal irodavezetőjével is felvette a kapcsolatot. Azonban egy-egy városról az ottani emberekkel beszélgetve is sikerül többletinformációkhoz jutnia a stáb tagjainak, miként Szentesen is.

A műsor vasárnap kora reggel jelentkezik, de a szerkesztő szerint ez nem hátrány. Ebben az idősávban a Főtér ülteti le a legtöbb nézőt, főleg a fiatal korosztály körében kedvelt. Nem sok feltáratlan terület maradt, ahol még nem jártak, de olykor vissza is térnek. Nem csak a városok, maga a műsor is átalakul időről-időre, s készítői másként mutatják be a helyet, ahol már voltak egyszer. A 2000 óta futó műsor Szentesre sem először látogat. Palcsó Brigitta műsorvezető szerint is jó visszatérni egy-egy helyre, igaz, ő még soha nem járt városunkban. Reméli, sokan nézik majd a műsort, a szentesieken kívül a szegváriak, nagymágocsiak, derekegyháziak is, mert ott is forgattak. Céljukat nem titkolja: idecsalogatni a látogatókat, hogy saját bőrükön tapasztalják meg, amit a stáb bemutat. A riporternő öt éve vesz részt a műsorban. Pesten él, de vágyik vidékre, csak hát ez ebben az életben nem fog neki sikerülni, mert oda köti minden, sóhajt fel.

- Viszont egy nagyvárosi lány szemével rácsodálkozom a dolgokra, s látom, nem kell külföldre menni az élményekért, összegzi tapasztalatait. A forgatási helyszínekre vissza-visszatér, családostul is. Egy hónapja mínusz 14 fokban Csongrádon forgattak, s akkor felfedezték, több van ebben a vidékben. A Kurcát gyönyörűnek találta Brigitta, aki lelkesen újságolja: aznap tudta meg, hogy 21 termálkút van a városban. Termálvízzel fűtött üdülőházakban szállásolták el a héttagú csapatot, s a műsorvezető nem is gondolta volna, hogy télen strandon, folyóparton fog lakni.

A Szentesről készült felvételek február 10-én, vasárnap kerülnek adásba. A stáb járt a Szilver TSE termében, ahol a táncosok angol keringője közepén táncolt a kamera. Filmezték az ecseri templomot, a fényírdát, a megyeházát is. Bemutatkozik a Főtér nézőinek többek között a Szőke-Badár páros, Cseuz László a kerékpárjával, dr. Csíky László a karikatúraszobraival, az Európában egyedülálló Sinto-kapuhoz is ellátogattak, s a főzés sem maradhatott ki, a Páter-házban kacsát készítettek kölessel. A Péter Pál Polgárházba belépve Brigitta visszahőkölt a régi orvosi szemléltetőtábláktól, de alig pár perces szövegtanulás után igazi profi módjára kalauzolta a szobákban a majdani nézőket. Majd meglátják!

Darók József