2008. február 1.

A fiatalok kiszolgálásáról egyeztettek

A város közbiztonságának javítása érdekében egyeztető beszélgetésre hívták a helyi rendőrkapitányság működési területén lévő vendéglátóegységek üzemeltetőit. A fórum kiemelt témája volt a szórakozóhelyek és az italkimérő üzletek befolyása a gyermek- és fiatalkorúak magatartására, azaz szeszesital- és kábítószer-fogyasztására, dohányzására és játékgépezésére.

Megnyitó szavaiban Balogh Szabó Imre rendőrkapitány elmondta:

Fontos, hogy a vendéglátóiparban dolgozók együttműködjenek a hatóságokkal, hiszen csak akkor lehet eredményeket elérni az érintett területen. Ebben azonban kiemelt szerepe van a kommunikációnak, valamint annak, hogy egy-egy beszélgetésen mindkét fél ütköztesse álláspontját, véleményét. A cél az, hogy kollektív bölcsességgel kialakítsunk egy olyan koncepciót, amelyhez mindenki ragaszkodik.

A fórum elején előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők. Kun József, a közrendvédelmi osztály vezetője beszámolt arról, hogy majdnem 45 ezer lakos közbiztonsága érdekében kell a szentesi rendőrkapitányságnak dol-goznia. - Tavaly 81 rendőr volt a hivatásos állomány tagja. Sűrűn kerestük fel a szórakozóhelyeket, ahol többek között a fiatalkorúak kiszolgálását vizsgáltuk. Az akciókban segítségünkre voltak a társhatóságok is: az önkormányzat, a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a vám- és pénzügyőrség munkatársai vettek részt a közös akciókban. Tizennyolc ellenőrzés során, alkalmanként több szórakozóhelyet is ellenőriztünk. Többször kellett büntető- vagy szabálysértési feljelentést tennünk, illetve helyszíni bírságot kiszabnunk - mondta el a rendőrhadnagy.

Dr. Harkai István nyomozó alosztályvezető kiemelte, hogy több hiányosságot is tapasztalnak a szórakozóhelyeken. Sokszor egyáltalán nincs az üzletben kamerarendszer. Ha van, akkor pedig rossz minőségűek a felvételek, vagy csak néhány napig őrzik meg azokat. Hangsúlyozta azt is, hogy mindenki jelentse be a biztonsági őröket, mert ellenkező esetben problémák adódhatnak ellenőrzéskor a munkaügyi felügyelőségnél. Majd a szerzői jogok kérdéséről beszélt a megjelenteknek.

- Negyedévenként mindenképp fizessék be a csekkeket a tulajdonosok az Artisjusnak, és csak eredeti számítógépes programokat használjanak. Emellett pedig a zenegép-, illetve a lemezlovas szolgáltatás esetén is fizessék ki a jogdíjakat.

Majd a Csongrád megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség részéről Szűcs Péter a fiatalkorúak dohányáruval és szeszesitallal történő kiszolgálásról beszélt.

- Ezek visszaszorítása évek óta célkitűzés a programban, mégsem javul a helyzet. A vizsgálatok alkalmával a reklámszövegeket, a dohányáru elhelyezését, a vendéglátóhelyek iskoláktól való távolságát vizsgáljuk. Ezen kívül fiatalkorúak bevonásával próbavásárlást végzünk, melyek során sokszor tapasztaltuk, hogy fiatalkorúaknak is adnak el cigarettát és szeszesitalt, amely minimálisan bírságolást von maga után körülbelül 60- 100 ezer forint közötti értékben- mondta Szűcs Péter, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy már az is kiszolgálásnak minősül, ha csak a pultra kiteszik a fiatalkorú elé az árut az eladók.

Ezt követően a vendéglátósok fogalmazták meg aggályaikat. - Nagyon sok terhet raknak a vállunkra. Például mit tegyen egy 50 kilós nő egy csapat olyan fiatallal szemben, akik mindenképp szeszesitalt kívánnak vásárolni - kérdezte egyikük. Míg más arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülőnek sem hiányoznak 12 éves gyermekeik este 10 óra után sem. Az önkormányzat oktatási és művelődési bizottságának elnöke, dr. Bácskainé Fazekas Márta pedig összefogásra sürgetett, és arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a szülőknek, a pedagógusoknak, a hatóságoknak és a vendéglátósoknak egyaránt felelőssége van a témában.

Cs. I.