2008. február 1.

Az igazság pártján

Farkas Sándor korántsem optimista

Rendkívül zaklatott, mozgalmas, a magyar emberek életét megnehezítő esztendő van mögöttünk, mondja Farkas Sándor országgyűlési képviselő. A Fideszes honatya szerint a megszorító intézkedések hatása a társadalom egész területén érzékelhető, melyek elsősorban az oktatást, valamint az egészségügyet érintették legfőképpen.

- A gazdaság területén, a mezőgazdaságban a soha nem látott forró nyári időszak nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában példátlan mértékben megemelte a termelői árakat. A közel 20 százalékos élelmiszerár-emelés sajnos ebben az évben tovább növekszik. Most jönnek be azok az emelések, melyeket a gyártók, feldolgozók érvényesítenek. A fizetőképes kereslet azonban nem követi a termékárakat. Az elmúlt évben 2 százalékkal kevesebbet költöttünk élelmiszerre, mennyiségileg is kevesebbet vásároltunk. A közel 8 százalékos inflációs ráta megfogta a pénztárcánkat. Úgy tűnik, az idei évben is hasonló inflációs rátával számolhatunk - mondja, majd így folytatja: - Meg kell nézni, mennyi vállalkozó ment tönkre, adta vissza igazolványát. A csődeljárások sokasága is azt jelzi, hogy nem a gazdasági fejlődés, inkább a visszafejlődés jellemezte az elmúlt esztendőt hazánkban.

Farkas Sándor nehezményezi, hogy a kormány, a parlamenti többség az ellenzéki javaslatokat nem veszi fel napirendre sem, mint mondja ez a demokrácia bizonyos mértékű megcsúfolása. - Egy jól működő demokráciában a jó ötleteket, javaslatokat megfelelő módon kezelik - jelenti ki.

Az országgyűlési képviselő vallja: a 2008-as év ugyanott folytatódik, ahol az előző abbamaradt, viszont a tavasz folyamán komoly politikai változások is várhatóak. Itt a Fidesz népszavazási kezdeményezésére gondol elsősorban. Mint mondja, a kérdések felett nem lehet szó nélkül elmenni, mert mindennapi életünket valamilyen módon befolyásolják.

- Az emberek várják a változást. Úgy vélem, hogy egy népszavazással kicsikart kérdéskörökre egy érzékeny kormánynak reagálni kell. Bár az érzékenységet a mai napig nem tapasztalom, példaként az egészségbiztosításról meghozott törvényt említeném, amit a kormánypárti többség elfogadott, és a köztársasági elnök felülbírált azzal, hogy visszaadta a parlamentnek. De sejthető, hogy az első ülésen lényeges változtatás nélkül a kormánytöbbség újra megszavazza azt. Ekkor kell elgondolkodni azon, hogy a népszavazásnak milyen következményei lehetnek. Az látható, hogy a kormány nem akarja tudomásul venni a nép akaratát. Azt is tudjuk, hogy ők 2006-ban egy más programra szavaztak, mint amit végül is végrehajtanak. Ezért mondjuk azt, hogy nem legitim a kormányzat, mert nem erre kaptak felhatalmazást. Egy jól működő demokráciában ez a kormány már nem lenne a helyén.

Gyurcsány Ferenccel és kormányával kapcsolatban eléggé pesszimista a honatya. Azt mondja, egy országos sztrájkkal ki lehetne kényszeríteni a kormányfő és minisztereinek távozását. A Fidesz továbbra is csak a demokratikus eszközökben gondolkodik.

Az igazság pártján vagyunk, egyre többen fogadják el azt, amit mondunk, hogy rossz irányba mennek a dolgok - jelenti ki, majd szól arról, hogy ugyanúgy tart fogadóórát, mint egyéni képviselőként tette azt, havi, másfélhavi rendszerességgel. Ám az irodájuk egész nap nyitva van, reggel 9-től este 6-ig felkereshetik őket.

Lovas József