2008. január 25.

Parkolna, de hogyan?

Úgy is jellemezhetnénk a helyzetet, hogy Gyovai Sándor Horváth Mihály u. 8. szám alatti lakos hoppon maradt. Már ami a parkolási dolgokat illeti. Mint mondja, a Horváth Mihály utca 8-ban fegyver- valamint egy ajándékboltja van, középen pedig a lakása. Mielőtt megnyitotta volna a boltjait, beüzemelésekor parkoló kialakítását írta elő a hatóság a lakása előtt.

- A házam előtt nincs kocsibeálló parkolóm, az utcában mindenkinek van, csak nekem nincs - meséli. - Úgy alakítottam ki, ahogyan azt az önkormányzat előírta, megterveztettem a saját költségemen, sőt át kellett fúratnom az út alatt, hogy a csapadékvizet elvezessük a túloldalra. Ezt egy rácsos megoldással építettük ki. Közel egymillió forintomba került. Másképp nem adták volna meg a boltomnak az engedélyt. Van az utcában több boltom, parkolóra legalább 4 milliót költöttem.

Mint említettük, a Horváth Mihály 8. előtt nincs kapubejáró. Azt mondja Gyovai Sándor, hogy az utcában egyedül ő nem tud parkolni sehol. Jön a Tescoból (vagy máshonnan), bevásárlásból, aztán körülbelül 500 méterre tud csak megállni, onnan pakolni embertelen dolog. Zaklatott az élete, jelenti ki, mivel a háza előtt fizetős parkoló van. Az önkormányzat szedi be a pénzt. És még csak nem is ez utóbbi ellen van kifogása.

- Legalább egy parkolóhelyet biztosítsanak számomra a házam előtt - mondja. - Személyes szabadságomban gátolnak, hogy a saját lakásom előtt nem tudok megállni. Ha pedig este 5 órakor odaállok, reggel nem alhatok 9-ig, ha még fáradt is vagyok, 8 órakor el kell állnom onnan, mert onnantól már büntetnek. Több helyre adtak a lakástulajdonosoknak ingyenes parkolási lehetőséget. A bérlőm is kapott a Kossuth u. 5. szám alatt. Voltam bent a városházán, aranyosak voltak, tudják, hogy nekem van igazam, együtt-éreznek velem, de. Ügyemben eddig még nem intézkedett senki. Pokollá van téve az életem. A központban lakom. Így nem jó itt lakni.

Gyovai Sándor kijelenti, ha nem megy szép szóval, akkor bíróságra viszi az ügyet.

Természetesen az üzemeltetőt is megkérdeztük ez ügyben. Dr. Bujdosó Károly, a városellátó intézmény parkolási csoportvezetője az alábbi észrevételt jutatta el lapunkhoz.

A fizető parkolás bevezetése után több alkalommal egyeztettünk, megbeszélést folytattunk Gyovai Sándorral a parkolással kapcsolatos észrevétele-kifogása ügyében, akkor úgy tűnt, hogy ezt megértette és magára nézve elfogadta. Gyovai úr a Horváth M. utca 8. szám alatt lakik, lakóépületét két külön bejáratú üzletként alakította ki. Tudomásunk szerint az üzletek bérbe vannak kiadva. Az üzletnyitás feltétele parkolási lehetőség biztosítása a vásárlók részére, ami jogszabályon, helyi rendeleten alapul. Ennek az előírásnak minden vállalkozó, nemcsak Gyovai Sándor eleget tett. A parkolási rendelet kedvezményes bérletet biztosít a parkolási övezettel közvetlenül érintett tulajdonosok, bérlők részére. Ezzel a kedvezménnyel az érintett élt is egy alkalommal, váltott egy hónapra bérletet. Az a tény nem felel meg a valóságnak, hogy Gyovai úr nem tud parkolni a lakóingatlana előtt, vagy ettől számított 10 méteren belül. Az üzemeltető számára érthetetlen az a tény, amit Gyovai úr állít (parkolni nem tud, és emiatt sok kellemetlensége adódik), mivel szóban megállapodott velünk, hogy egy éves mérsékelt áru bérletet vált 2008. évre, így parkolási problémája megoldódna.

A parkolási rendelet betartása minden érintett félre kötelező, az üzemeltetőnek nincs jogköre arra, hogy a rendelet előírásaitól eltérjen.

(lovas)