2008. január 25.

Sportos hétvége a testületben

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja ez évi első ülését az önkormányzat képviselő-testülete. Miként Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetes tájékoztatójában lapunknak elmondta, többségében sportos témákról lesz szó ezen a délutánon. A napirend szerint beszámolót vitat meg a testület a Sportközpont munkájáról. Az előterjesztésben kiemelt szerepet kapott az uszoda és környéke üzemeltetése, a képviselők áttekintik a működés feltételeinek alakulását. Szorosan a témához tartozik még a tízedik esztendejébe lépett sportcsarnok, valamint a kapcsolódó sportlétesítmények munkájának áttekintése.

Ezzel együtt egy olyan átalakítási elképzelés foglalkoztatja a képviselőket, ami a hogyan tovább kérdést feszegeti. Választhatnak a jelenlegi költségvetési forma, illetve más, esetleg nonprofit társasági üzemelési forma között. Az anyag sokvariációs elemet tartalmaz, a polgármester szerint lehet, hogy ebben a kérdésben nem is tud dönteni most pénteken a testület.

Szirbik Imre elmondta, hogy az uszoda további fejlesztése érdekében keresik azokat a módozatokat, amelyek közelebb viszik az önellátó rendszerhez a feladatot a működtetésben. Ugyanakkor azt a kérdést is mérlegelni kell, vetette fel a polgármester, hogy az uszoda jelenleg kettős funkciót lát el, egyrészt, mint sportlétesítmény a vízi sportok otthonát jelenti, másrészt mára idegenforgalmi létesítménnyé is vált. Konfliktus az, hogy a vízfelületen kié legyen az elsőbbség, a sportolóké-e vagy a fizetős vendégeké.

- A Sportközpont igazgatójának lejárt az ötéves mandátuma. Az önkormányzat ki is írta a pályázatot, úgy gondolom, hogy a személyi kérdés eldöntésének itt most nincs túl nagy szerepe, hiszen annak a vezetőnek, aki ennek az intézménynek az élén dolgozik majd, annak tudnia kell, milyen intézmény élére pályázik. A legkorrektebb megoldás ebben a helyzetben az, hogy új pályázatot írnak ki.

A testület a liget teljes területét áttekinti. Sőt a Vecseri fok túloldaláról is vannak elképzelések. Két idegenforgalommal kapcsolatos pályázatról is most döntenek a képviselők. Abban szerepel a 33-as és az 50-es medence felújítása, egy hullámmedence kialakítása, továbbá az úgynevezett téliesítés. A tervek szerint egy szilárd falú és tetejű, fedett uszoda létesülne Szentesen. A közel 1,4 milliárd forintos beruházás költségének fele pályázható, a másik felét az önkormányzatnak kell előteremteni.

- Mi ezt úgy fogalmaztuk meg, hogy a sportra alapozott idegenforgalom - jegyezte meg a polgármester. - Arra a rétegre kívánjuk az idegenforgalmat alapítani, akik a mozgást, a napfényt, a rekreációt választják, akik kondíciójuk felépítését a betegség megelőzésében kívánják megtenni. A Kurcán csónakázási, vízibicikli-lehetőség épül ki, a ligetben futó- és erdei tornapályát terveznek.

(lovas)