2008. január 18.

Az év végi bizonyítvány kitűnő

Nemzetközi úszóversenyt rendeznének a szeniorok

A Szentesi Delfin ESC 2007-es év végi beszámolóján Pólyáné Téli Éva klubtitkár bevezetőjében elmondta, hogy az úszás jobb egészségi állapotot, csendes boldogságot, testi és lelki tartást ad.

Tizennégy éve alakult az a mag, amelyik létrehozta Szentesen a szenior úszást. A jelenlegi önálló egyesület nyolcadik évét kezdte meg. A taglétszám hatvan fő. Szentesiek mellett vannak Szegeden, Budapesten, Békéscsabán és Egerben élők is. Közülük néhányan hazai gyökerekkel bírnak, míg mások a klubot választották. Sokat kell tenni azért, hogy megismerjék és elfogadják egymást, mert valamennyien értékes emberek, s ezeket az értékeket meg kell becsülni egymásban.

- Jó kapcsolatot tartunk fenn a városvezetéssel, a megyei Szabadidősport Szövetséggel és a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségével, ahol én is munkát végzek - kezdte Pólyáné Téli Éva. Rajtam kívül még Felvégi Zsuzsanna is vállalta, hogy részt vesz a szövetség munkájában. Jónak mondható a kapcsolatunk még a városi sportintézmények vezetőivel is.

A klub működésével kapcsolatban hallhattuk: - Nem vagyunk könnyű helyzetben, sőt egyre rosszabbak a kilátásaink. A tagdíj kivételével minden pénzre pályázni kell. A képviselő-testület döntése alapján év elején úgy gondoltuk, teljesen kilátástalan helyzetbe kerülünk a 2007-es évben. Veszélybe került versenyeink megrendezése is, mert az eredeti terv szerint teljes összegben ki kellett volna fizetnünk a medence bérleti díját, s emellett valamennyi versenyző után az ezer forintos belépőt. Ezekkel a feltételekkel nem tudtuk volna vállalni a versenyeket. Egy beadványban és személyes beszélgetésekkor ismertettük helyzetünket, céljainkat, eredményeinket. Szerencsére érveinket elfogadták, s kaptunk működési- és rendezvénytámogatást. Az NCA és a Wesselényi pályázaton is sikerült nyerni, valamint az egy százalékból befolyt összeg is sokkal több volt, mint az előző esztendőkben. Évek óta állandó szponzoraink vannak, akik kisebb-nagyobb összegekkel, ajándékokkal, munkával támogatnak bennünket.

A versenyzés területén eddigi legsikeresebb évünket zártuk - hangsúlyozta Pó-lyáné. A legkiemelkedőbb sikert az Eb és az Ob hozta. A nívós és népes Európa bajnoki mezőnyben részt vevő tizenhat versenyzőnk nagyon szép eredményt ért el. A gyulai Ob-ról szintén elmondható, hogy eddigi legsikeresebb szereplésünk volt. Ötvenkilenc egyéni bajnoki cím mellett huszonhat ezüst, huszonegy bronzérem került versenyzőink nyakába, emellett két váltó bajnoki arannyal is gazdagabbak lettünk. Tizenhat versenyzőnk állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Felvégi Zsuzsanna pedig kilenc alkalommal, s ezzel a verseny legjobb női úszójának járó díjat is átvehette. Csapatunk a résztvevő több mint harminc egyesület közül a harmadik legeredményesebben szereplő volt. Nem mehetünk el szó nélkül azon versenyzők mellett sem, akik az erős mezőnyben dobogóra nem kerültek, de értékes pontszerző helyeken végeztek, és nélkülük a váltók sem lettek volna sikeresek. Tizenhat uszodában rendezett versenyen vettünk részt tavaly, ahol negyven versenyzőnk négyszázharmincnégy arany, kétszáznégy ezüst és száznyolc bronzérmet szerzett.

A klub 2008-as tervei: - A versenynaptárban tizenöt hazai, két külhoni verseny mellett a Marathon Club öt versenye is helyet kapott. Néhány szenior úszónk részt szokott venni külföldi szabadvízben rendezett versenyeken is. Az országos pedagógus úszóversenyt és a nemzetközi szenior úszóversenyt is szeretnénk megrendezni. Még nem tudjuk milyen lehetőségünk lesz az anyagiak előteremtésére - fejezte be a klub titkára.

Dunás V. Zoltán