2008. január 18.

Betlehemi agyagmese

A Szivárvány Művészeti Iskolások kerámia csoportjában évek óta tanulnak a gyerekek "agyagozni". Formálnak, korongoznak, szorgalmasan tanulják ezt a szép ősi mesterséget. Szeptembertől ebben az iskolában "játszom" tovább én is a négy őselemmel, a diákokkal együtt - mint pedagógus, alkotást irányító, átadó, felelős segítő. Játszunk, ám mégis tudatos alkotó munkát végzünk - a magam, a gyerekek és igazoltan a mások örömére is... Nagy öröm, amikor az agyaggombócból kifejező alkotás lesz, az agyaghurkák alakot öltenek, a vonalkák kifejezővé, felismerhetővé teszik a formát. Amikor a korongon a sok-sok keserves próbálkozás után végre megjelenik egy kis edénykeféle.

Agyagmese. Az agyag: föld. Az emberi élet alapja. Az agyag mesél! Ősidők óta. Jómagam is szívesen adom a kiállításaimnak ezt a címet, hiszen több mint 25 éves alkotói életemről ad számot, mesél. "Némán mesélnek" a megmunkált figurák a mozdulattal, a formával, a motívummal, a történettel... - felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt.

A Szivárvány iskola keramikus csoportja komoly munkába kezdett már október elején: beneveztünk az országos betlehemkészítő versenybe. Hosszú heteken át formáltuk, alakítottuk a Szent Család figuráit: Máriát, a kis Jézust, Józsefet, egy pici angyalt, két nagy csillagot, a három királyt, pásztorokat, állatok sokaságát és egy körülölelő falat, néhány kitámasztós miniparavánt. 23 darabból áll az alkotás.

Alkotói a 2-3. évfolyamból: Berczeli Alex, Burkus Adrienn, Fehér Zsanett, Gya-lai Fanni, Hercz Barbara, Horváth Zsanett, Huszár Fanni, Kósa Balázs, Kosztolányi Olga, Mezei Beáta, Mezei Henrietta, Ravasz Éva, Sándor Alexandra, Sós Ádám, Udvarhelyi Fruzsina, Varró Dávid, Varró Kitti.

A Titokzatos éj címmel adtuk be a pályamunkánkat, mely elbíráló szakértők elé került. A Hagyományok Háza, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértői, az Egyházközség és a Magyar Kézművességért Alapítvány képviselői javaslata alapján bírálták el. A munkánk bejutott a kiállításra, erről oklevelet kapunk, melyet decemberben adtak át a kiállítóknak a Vajdahunyadvárban.

A míves Betlehemi képeskönyvbe is bekerül az alkotásunk, melyet meg lehet vásárolni emlékbe és ajándéknak is.

A betlehemi kiállítás Budapestről hazakerül a Művészetek Házába, s majd itt is megtekinthetik az érdeklődők.

A kis csoport nemcsak erre az egy pályázatra készült, beneveztünk Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára meghirdetett sárospataki versenyre is. Nyolc tanuló formálta meg Erzsébet alakját: Berczeli Alex, Bertus Martina, Gyalai Fanni, Hercz Barbara, Horváth Zsanett , Huszár Fanni, Kosztolányi Olga, Mezei Henrietta. Az alkotások Sárospatakon, a Szent Erzsébet Házban láthatók.

Czinege Edit
kerámikus-tanár