2008. január 18.

Rangos elismerés

Mi újság Lovag Imre Károly?

A Szent György Lovagrend legutóbbi éves konventjét a visegrádi királyi vár lovagtermében rendezték meg. Az eseményre mintegy száznegyven magyarországi lovag volt hivatalos, tudtuk meg lovag Szentpáli Imre Károlytól aki tavaly megkapta a lovagrend legmagasabb kitüntetését. Az elismerés pontos neve: "Szent György Lovagrend tiszti keresztjének a Szent Koronával ékesített csillaga". Lovag Imre Károly a szervező- és hagyományőrző munkájáért, valamint karitatív tevékenységéért kapta a rangos elismerést, amelyet ma is tovább folytat: az egyik budapesti mozgássérült intézetnél vállalt önkéntes munkát. Beszélgetésünk előtt éppen négy napos távollétből érkezett meg a fővárosból. Hogy mit dolgozik? "Amit kell, amit éppen elvárnak tőlem, azt csinálom. Önkéntes segítő vagyok. Ott töltök velük havonta 3-4-5 napot, mikor mennyi időm van, és segítek" - mondja.

- Egy rádiószerkesztő-riporter hölggyel létrehoztunk egy egyesületet, Veled is. ez a neve. Tovább úgy szólna a dolog, hogy ".veled is megtörténhet egy baleset, ami után esetleg nem tudsz úgy mozogni és segítségre szorulsz". Van egy olyan elgondolásunk, hogy lakóotthont építünk a Dunántúlon, 16 fő számára. Mert ezekből az intézetekből úgymond kinőnek a gyerekek, és felnőtt korukban is szükség van a segítségre. A falu polgármestere már fölajánlotta a telket hozzá és azt ígérte, munkájuk is lesz a lakóknak. Támogatásokból próbáljuk segíteni őket.

Valakinek ezt a munkát is csinálni kell. Nem vagyok egyedül, többen gondoljuk úgy, hogy szükség van ránk az országban.

Lovag Imre Károly azon túl, hogy feltárta a háborúk és terror idején elesett, meghurcolt hősi halottak emlékhelyeit, s ott emlékműveket állíttatott, helyben is gondoskodik például a Családok Átmeneti Otthona lakóiról.

- Idehaza az az újság, hogy Csete György Kossuth-díjas építész talált egy vállalkozót, aki várhatóan tavaszszal fog hozzá a kápolna építéséhez. Sajnos, a pénzünk még mindig kevés, várjuk a támogatókat. Egy részéig fel tudjuk építeni. Igaz az engedély még 5 évig érvényes. Pályázunk is, úgy tűnik, 100 ezer forintot nyertünk is. Érdekes, Szentesről keveset kaptunk, a támogatás 90 százaléka más településekről érkezett. Reménykedünk.

Lovag Imre Károly mindemellett harmadik kiállítását rendezte a fővárosban. Faragott, festett képeket készít, egyiptomi mintára, egyiptomi istenek és fáraók arcképeit. Hetvenévesen is dolgozik.

(lovas)