2008. január 18.

Rovarokkal a kártevők ellen

A biológiai növényvédelem tizenöt éve

Biológiai növényvédelemmel az országban elsőként az Árpád-Agrár Zrt.-ben kezdtek foglalkozni. Tizenöt éve tart az Árpád együttműködése a növényvédelemre szakosodott Árpád Biokontroll 2003 Kft.-vel és a Biobest B. V. elnevezésű belga céggel. Az évfordulón az Árpád székházában szakmai konferencián összegezték eredményeiket.

Az elmúlt másfél évtizedről az Árpád Biokontroll 2003 vezetője, Zentai Ákos beszélt, aki saját bevallása szerint a legérintettebb, hiszen ott volt már az első poszméh-szállítmánynál is, azóta részt vesz a biológiai növényvédelemben. Amely egyébként nem új keletű, ugyanis már a '80-as évek közepén voltak erre próbálkozások, s hasznos is volt, mert megtanította biológiai módon gondolkodni a kertészeket. Pár év után a program leállt, viszont a '90-es évek elején új kártevők jelentkeztek, s a termelők érezték, komoly gondjaik lesznek. Poszméhekkel a termés fokozására kezdtek el foglalkozni Szentesen, az első raktár 1991-ben létesült, s országszerte robbanásszerűen elterjedt. Ekkor kezdték el a növényvédelemben alkalmazni, hogy a kártevők ellen természetes ellenségeiket vetik be: parazitákat, például fűrészdarazsat vagy ragadozókat (ragadozó atka és poloska). A új módszert az évtized végére a teljes üzemi felületre kiterjesztették.

Zentai Ákos azt mondja, gyakori az új kártevők megjelenése, hiszen a fóliás termesztés csak generálja folyamatos jelenlétüket, s rájöttek, vegyszerekkel egyre kevésbé boldogulnak ellenük. Tripsz, lisztecske, levéltetű, takácsatka a leggyakoribb pusztítói a termésnek, a takácsatkával a szakember bevallása szerint különösen meggyűlt a bajuk. Megjelent uborkában, tojásgyümölcsben, paprikában, később paradicsomban is. Megtudtuk még Zentai Ákostól: Magyarország területén 120 hektáron folyik biológiai növényvédelem, ebből mintegy 70 hektár a szentesi társaság felügyelete alá tartozik. A laboratóriumukban hét munkatársat foglalkoztató kft. vezetője céljaikról is beszélt, miszerint teljesen szeretnék elhagyni a vegyszerek alkalmazását, bővülési lehetőségekben gondolkoznak, és azon vannak, hogy javítsák a magyar áruk nemzetközi megítélését.

A Biobest nemzetközi szaktanácsadója is meghívást kapott a rendezvényre, valamint hazai zöldségtermelők. Az Árpád-Agrár Zrt. vezérigazgatója, dr. Csikai Miklós által megfogalmazott szemlélet szerint csak az a kertész juthat előre, aki a szomszéd kertészt nem legyőzendő ellenfélnek tekinti, ezért is hívták meg a tanácskozásra partnereiket. A kis-kunmajsai Primőrfrucht Kft. és a baksi Nemeskert Kft. telepvezetői egy-egy konkrét zöldségfajta, a paradicsom és a paprika biológiai növényvédelmébe is beavatták a hallgatóságot.

(darók)