2008. január 18.

Kiegyensúlyozott vérellátás

A véradás szempontjából pozitív ereménnyel zárult a tavalyi év, hiszen száz fővel többen adtak vért, mint a megelőző esztendőben. Ezt azt jelenti, hogy 40 liter vérrel több gyűlt össze. Ebben az eredményben nagyon sok embernek van szerepe, köztük a véradóknak, a véradást támogatóknak, valamint a kollégáknak - mondta el dr. Kispál Mihály főorvos a vérellátás aktuális helyzetéről szóló sajtótájékoztatón, ahol Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő strandbelépőket adott át a 2008-as véradó donorok részére.

Dr. Kispál Mihály szerint a rendszerváltás előtt sokkal könnyebb volt a helyzet, mert akkor a nagyobb üzemekben dolgozók és a katonák köréből többen adtak vért. Utána nálunk 20-25 százalékkal esett a donorok száma, de egyre több embernek van szüksége vérre, mert növekedett a súlyos balesetek, a daganatos- és a vérképzőszervi betegek, valamint a szívoperációk és egyéb nagyműtétek száma. - A jó eredmények ellenére voltak már izgalmas pillanatok. Például egy viszonylag ritka vércsoportból hiány volt, s egyszerre három embernek volt szüksége cso-portazonos vérre. Sikerült megoldani ezt a szituációt is - emlékezett vissza a főorvos, aki köszönetét fejezte ki a véradóknak, a munkatársaknak és a polgármestereknek is, hogy hozzájárulnak a megfelelő vérellátás biztosításához. Kiemelte: Szentes polgármestere maga is példát mutat véradásával évek óta, az önkormányzat pedig fürdőbelépővel is támogatja a donorokat.

Végül pedig dr. Földesi Irén főorvos a járóbeteg-ellátás igazgatója, dr. Molnár Gyula főorvos és Szirbik Imre is köszönetét fejezte ki azért, hogy a donorok cselekedetükkel hozzájárulnak a mindennapi gyógyításhoz. Szavaik szerint megbecsülés illeti mindazokat, akik bármilyen formában kapcsolódnak a mozgalomhoz, és munkájukkal kiegyensúlyozottá teszik a környék vérrel és vérkészítményekkel történő ellátását, önzetlenségükkel pedig esélyt teremtenek a betegek életének folytatására.

(lakos)