2008. január 18.

Átélhető helytörténet

DVD-n a szentesi múlt

Szentesi filmesek a felvételen, az 1970-es évek első feléből. Az asztal előtt Kruzslicz Pál, keménykalapban Berényi K. József, mellette Szabó Árpád

Fut a filmszalag a görgőkön, villog a kép a vásznon - és megelevenedik a város, az ott élő emberek múltja. Nincs már filmszalag, csak a nagy mozikban surrognak a görgők és a villogás nagy részét kiküszöböli a modern technika. De a "mozizás" közben mindenkit megérint a közelmúlt üzenete. A velünk élő és a bennünk lévő, másodszorra is átélhető helytörténet.

Köszönet az Életjel Kulturális Egyesületnek, a támogatóknak és elsősorban az "ügy" gazdájának: Karikó-Tóth Tibornak. A helyi Amatőr Film Klub Szentesi Híradóit rögzítő első CD-n az 1969-70-ben készült összeállítások láthatók. A második korongról az 1971 és 1976 közötti várost, az embereket és a szűkebb életünket meghatározó történéseket nézzük a vásznon, vagy a képernyőn. Nemcsak az amatőr filmklub tagjai tanultak meg akkorra "járni", de a látásmód, a stílus is sokat csiszolódott. A "vájtszeműek" még azt is viszontlátják, ami nincs is a képsorokon.

A '60-as évek közepén-végén hazánkban is megjelent, majd megerősödött az új kifejezési forma, ami nemcsak láttat, hanem gondolkodtat is. Szentesen dr. Dragon Károly vezetésével egy maroknyi közösség szinte megszállottan, de nagy örömmel, évről-évre rögzítette, a számukra akkor legfontosabbnak gondolt eseményeket. Ebből lett a Szentesi Híradó. Helyi tükör, amibe belenézhettek a város lakói és szívesen látták vissza önmagukat, még a bosszúságot okozó gondjaikat is.

A régi, kínai mondás szerint: egy képpel többet lehet elmondani, mint ezer szóval. Aki figyel, annak nemcsak mozog a filmszalagon rögzített esemény, de az összefüggések hálójából kifogható a lényeg, a mögöttes tartalom is.

Ha valaki megnézi a Szentesi Híradó második részét: a '70-es évek lényegéből ért meg valamit. Olyat tud meg, amire csak az akkori amatőr filmes kamerája nyitja fel a tudatunkat. Ha valahol, ezeken az archív filmeken tényleg velünk él a történelem.

Akik szeretik a településüket, ők nemcsak a jelenét, hanem a múltját is becsülik. Érteni pedig csak akkor tudjuk, ha megismerjük! A Szentesi Híradó összeállítás segíti a megismerést.

Nem kordokumentumokat akartak készíteni a filmklub tagjai. Filmeztek, szöveget írtak, világosítottak - vagyis "jóízűt" moziztak.

Ha nem léteznének ezek a filmtekercsek, nem látnánk viszont a harmincegynéhány évvel ezelőtti önmagunkat. Örömeinket, hibáinkat, embereket, házakat, üzemeket láthatunk. A sport, a kultúra, a nem hétköznapok jeles perceit!

A dicséret elsősorban a filmkészítőké. De majdnem akkora az érdemük azoknak is, akik átültetik az avitt képhordozókról modern technikára, a ma használatos "nyersanyagra" a híradókat.

Higgye el az olvasó: a mostani nézőknek legalább annyi örömet szereznek ezek a kisfilmek, mint az akkori készítőknek. Csak kétszer olyan érdekes a megnézésük! És sokkal tanulságosabb!

A DVD megvásárolható a Babilon könyvesboltban és Kiss Bálint Református Általános Iskolában.

Kruzslicz Pál