2008. január 18.

Vedd és olvasd!

"Az idei esztendőt a három történelmi egyház a Biblia évének nyilvánította, hogy népszerűsítsék és tudatosítsák a Szentírás vallási és kulturális értékeit." Így ír Kondorosi Ferenc kormánybiztos.

Pontos megfogalmazás. De ha azt mondjuk, hogy az egyházak intenzív reklámozásba kezdenek azért, hogy Isten Igéje újra kelendő legyen az emberek érdeklődésének piacán, ez ellen sem lehet komoly kifogást emelni. A kérdés csak az, van-e komoly esély a sikerre? Ez tényleg kérdés, de lebeszélem magam a találgatásról, mert ebbe a népszerűsítési kampányba akkor is bele kell fognunk, ha netán nem lesz kimutatható eredménye.

Ezt mint öreg lelkipásztor azért mondom, mert én szerelemese vagyok a Bibliának, s mi sem természetesebb, mint az, hogy e szerelem édességét szeretném sokakkal megkóstoltatni, bár közben azt is tudom, hogy a lelki-szellemi igények milyensége nem tőlem függ.

És mint kultúrember? Remélem, hogy hit nélkül is lenne bennem annyi fogékonyság az európai kultúra iránt, hogy annak írásba foglalt alapigazságai előtt nagy tisztelettel és érdeklődéssel emelném meg szellemi kalapomat. Így aztán mint egyszerű polgár is szurkolnék e bibliás mozgalom sikeréért. Szurkolnék, de így, hogy pap is vagyok, imádkozom is.

Legfeljebb attól félek, hogy nem tudok elég hittel imádkozni. Mert vallási tárgyú értékek iránt érdeklődést felfakasztani? Hát ehhez Mózes legyen a mai lelkipásztor, kinek nem volt gond vizet fakasztani a kősziklából.

De azért biztatom magam, és erre biztatom azokat is, akik még hallgatnak egy öreg pap szavára. S ezt azért bizonyos reménységgel is teszem. Látják öreg szemeim, hogy hívő keresztények előveszik jól eltett Bibliájukat, netán még bocsánatot is kérnek tőle, s kezdik érezni: mily megnyugtatók pl. ama jézusi szavak, melyek így szólnak: "Boldogok a békéltetők, mert ők Isten fiainak neveztetnek."

Nem is olyan régen arra kért valaki levélben, hogy küldjem el neki Pál apostol szeretet-himnuszának fénymásolatát, mert az nagyon tetszik neki. Elküldtem, de közben biztos lett bennem a meggyőződés: akinek a szeretetről szóló bibliai szavak kellenek, az már szívében birtokolja is az írás lelkét, csak nem tud róla.

Szent Ágoston híres imája jut eszembe: "Istenem, nem keresnélek, ha már meg nem találtalak volna!" Így aztán a Biblia évének elején így merek imádkozni: "Uram! Juttasd el a Bibliát mindazokhoz, akik a lelkük mélyén már tele vannak vele! Hogy felfedezzék magukban azt a legtöbbet, amiről eddig nem is tudtak. Hátha felszaporodna a Te magyar néped, ha nem is számban, hanem minőségben."

Kezdődik hát a Biblia éve. Ha hallasz, ó ember, a szívedben ily hangot, hogy "Vedd és olvasd", kérlek fogadj szót neki!

Vági László